KNVB schrikt van omvang discriminatie: 'Klap in het gezicht van voetbal'

Reacties

De KNVB gaat zich nadrukkelijker bemoeien met het tegengaan van discriminatie op social media. Dat meldt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. De KNVB ontvouwt daarbij ook al de koers, die mede is ingezet door een onderzoek dat als 'een klap in het gezicht van het voetbal' werd ervaren.

KNVB schrikt van omvang discriminatie: 'Klap in het gezicht van voetbal'

'Voetballers in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie ervaren massaal online discriminatie. Bijna 92 procent ziet op hun sociale media wel eens discriminerende berichten gericht aan hun collega’s in het betaald voetbal. 44 procent zegt zelf discriminerende berichten via sociale media te ontvangen', schrijft de KNVB dinsdag op de officiële kanalen.

Van Leeuwen gaat er zelf dieper op in en legt uit dat voetballers beschermd moeten worden. 'Dit is het eerste onderzoek naar online discriminatie in het Nederlandse voetbal. Natuurlijk weten we dat het bestaat, maar veel discriminerende uitingen zijn privéberichten die alleen de ontvanger kan zien. De omvang van online discriminatie waar we nu een indicatie van krijgen is een klap in het gezicht van het voetbal. We moeten onze voetballers beschermen tegen deze keerzijde van sociale media.'

De KNVB gaat onderzoeken of de huidige meldingsapp DiscriminatieMelder uitgebreid kan worden. Dat wordt gedaan om ook eenvoudig melding te kunnen maken van online discriminatie. Daarbij wordt aangegeven dat het geen probleem is dat enkel in de voetballerij speelt, maar in de gehele samenleving plaatsvindt en dat sociale media-kanalen als Twitter mee moeten gaan werken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.