KNVB presenteert drie scenario's bij voortijdig beëindigen competitie

Reacties

De KNVB heeft woensdag bekendgemaakt wat er gebeurt als de betaald voetbalcompetities in Nederland opnieuw voortijdig beëindigd moeten worden. Afgelopen seizoen gebeurde dat en was het niet reglementair vastgelegd wat er moest gebeuren, waardoor veel discussie ontstond over de aanpak van de voetbalbond.

KNVB presenteert drie scenario's bij voortijdig beëindigen competitie
© Pro Shots

De KNVB besloot om de competities niet uit te spelen nadat het kabinet bekendmaakte dat het voetbal tot 1 september verboden werd. Er werd geen kampioen uitgeroepen en promotie en degradatie vond niet plaats, wat voor de nodige ophef zorgde. SC Cambuur en De Graafschap, die op plek 1 en 2 stonden in de Keuken Kampioen Divisie, stapten zelfs naar de rechter. Zij vingen echter bot. De Europese ticketverdeling werd wel op basis van de ranglijst gedaan.

Het bestuur betaald voetbal beoordeelt ook in de toekomst of er sprake is van overmacht en onvoorziene omstandigheden. Zij besluit ook of de competities en het bekertoernooi beëindigd moeten worden. Wel worden eerst de clubs, Centrale Spelersraad en Centrale Trainersraad gehoord voordat er een besluit wordt genomen.

Als de competities voortijdig beëindigd moeten worden, zijn er drie scenario's:

- Als alle clubs niet minstens de helft van de wedstrijden in de competitie hebben gespeeld, worden alle uitslagen geschrapt. Er wordt geen kampioen uitgeroepen, er vindt geen promotie en degradatie plaats en Europese tickets worden niet op basis van de ranglijst van dat seizoen toegekend.

- Als alle clubs meer dan de helft van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Promotie en degradatie vindt alleen plaats als het op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk vaststond dat een club gepromoveerd of gedegradeerd was. Dat geldt ook voor de kampioen. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie al zeker waren van promotie, maar dat de degradanten uit de Eredivisie nog niet bekend waren. In dat geval bestaat de Eredivisie in het daaropvolgende seizoen uit twintig clubs en de Keuken Kampioen Divisie uit achttien clubs. Dat is dan weer van invloed op de promotie/degradatieregeling van dat seizoen.

- Als alle clubs ten minste 85 procent van de wedstrijden (29 in de Eredivisie en 33 in de Keuken Kampioen Divisie) hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst de kampioen bepaald, vastgesteld wie promoveert en wie degradeert en welke clubs de Europese tickets krijgen.

De KNVB heeft ook duidelijk gemaakt dat de claim van AZ, dat op basis van onderling resultaat het hoogste Europese ticket hoopte te bemachtigen, in de toekomst niet opgaat. Ajax had een beter doelsaldo dan de Alkmaarders, wat door de KNVB werd aangehouden. 'De rangorde bij voortijdig beëindigde competities wordt bepaald door het aantal punten, vervolgens het doelsaldo, dan het aantal gemaakte doelpunten en dan het onderling resultaat. Het onderling resultaat is opgedeeld in het aantal behaalde punten in die wedstrijden, het doelsaldo in die wedstrijden, het aantal gemaakte doelpunten en het aantal gemaakte uitdoelpunten.'

'Iedereen was verrast door de impact die de coronapandemie op het voetbal had', zegt directeur betaald voetbal Eric Gudde op de website van de KNVB. 'Niemand heeft eerder zo’n situatie meegemaakt. Mocht dit nog eens gebeuren, dan wil iedereen graag duidelijkheid hebben. Daarom hebben we in overleg met alle betrokken partijen deze reglementswijziging doorgevoerd. We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden.'

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, is ook blij met de uitkomst van de werkgroep. 'Het is goed dat er nu vooraf duidelijkheid is. De spelregels zijn helder. Iedere club weet nu exact waar hij aan toe is voordat de competitie begint. Dat voorkomt Poolse landdagen en juridische gevechten waar vooral advocaten beter van worden. Bovendien heeft het voetbal aangetoond dat ze onderling wel degelijk tot goede en gezamenlijke oplossingen kunnen komen als ze maar een paar keer bij elkaar zitten. Misschien is dat wel de grootste winst van de afgelopen periode.'

Het volledige rapport van de werkgroep is hier te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.