KNVB is een Zeister duiventil tegen wil en dank

Reacties

Met het vertrek van Dick Advocaat als assistent bij het Nederlands elftal raakte de KNVB deze week opnieuw een trainer kwijt. Het verloop binnen de voetbalbond ligt in de afgelopen jaren ongekend hoog. Technisch directeur Hans van Breukelen zit ermee in zijn maag.

KNVB is een Zeister duiventil tegen wil en dank

De KNVB wil het Nederlandse voetbal naar een hoger plan brengen. Daarbij horen ook kwalitatief sterkte trainers, die bovendien lange tijd blijven zitten. Bij de vertegenwoordigende elftallen is het de laatste jaren echter een duiventil. Advocaat is de zoveelste trainer die vroegtijdig afzwaait.

Bij het grote Oranje was het eerder Ruud van Nistelrooy die vertrok, op andere niveaus zwaaiden onder meer Pierre van Hooijdonk, Michael Reiziger, Aron Winter en Orlando Trustfull af. Trainers die veelal voor de langere termijn werden aangesteld, maar niet zelden op een voorbijrijdende trein stapten. Zo heeft de leeftijdsgroep Onder-19 momenteel geen trainer meer, nadat Winter de overstap maakte naar Ajax.

Verloop bij 'Het Grote Oranje' na WK 2014
Persoon Functie Periode
Guus Hiddink Bondscoach augustus 2014-juni 2015
Danny Blind Bondscoach juli 2015-heden
Ruud van Nistelrooy Assistent-bondscoach juli 2015-juli 2016
Marco van Basten Assistent-bondscoach juli 2015-heden
Dick Advocaat Assistent-bondscoach mei 2016-augustus 2016
Patrick Lodewijks Keeperstrainer juli 2015-augustus 2015
Arno van Zwam Keeperstrainer augustus 2015-juni 2016
Frans Hoek Keeperstrainer augustus 2016-heden

Van Breukelen ziet twee oorzaken. 'Als de resultaten tegenvallen, neem je soms afscheid van elkaar. Dat gebeurt natuurlijk overal in de voetballerij', laat de bestuurder weten aan Voetbal International. 'En de KNVB is blijkbaar een goed opleidingsinstituut. Veel van onze trainers zijn vertrokken voor mooie functies bij clubs (tabellen boven en onder, red.). Vergeet ook niet dat coaches bij de KNVB hooguit een paar weken per jaar met hun selecties kunnen werken, bij een club sta je iedere dag op het veld. Veel trainers hebben die ambitie uiteindelijk.'

Recent is er maar één voorbeeld van een trainer die de voetbalbond wél binnenboord wist te houden. Jong Oranje-trainer Fred Grim had de beste papieren om bij SC Cambuur de naar Ajax-vertrokken Marcel Keizer op te volgen. Grim, die er nooit een geheim van heeft gemaakt weer graag wekelijks op het veld te willen staan, kreeg echter geen goedkeuring van de KNVB. Na het verrassende vertrek van Albert Stuivenberg en Adrie Koster is Jong Oranje al bezig aan de derde trainer in twee jaar. En dan tellen we interim-trainer Remy Reijnierse al niet eens mee, Frans Hoek evenmin.

Het verloop binnen de andere nationale selecties:

Oranje Leeuwinnen
Persoon Functie Periode Reden voor vertrek
Roger Reijners Bondscoach nov. 2010-aug. 2015 Wilde contract na WK niet verlengen.
Jan Willem van Ede Assistent-bondscoach en keeperstrainer medio 2005-aug. 2016 Verschil van inzicht met bondscoach.
Jong Oranje
Persoon Functie Periode Reden
Albert Stuivenberg Bondscoach juni 2013-aug. 2014 Met Van Gaal naar Manchester United.
Adrie Koster Bondscoach aug. 2014-okt. 2014 Teleurstellende resultaten.
Pierre van Hooijdonk Assistent-bondscoach aug. 2014-dec. 2014 Teleurstellende resultaten.
Bondscoach Adrie Koster en assistent Pierre van Hooijdonk stonden nog geen halfjaar onder contract bij de KNVB.
Bondscoach Adrie Koster en assistent Pierre van Hooijdonk stonden nog geen halfjaar onder contract bij de KNVB.

Hoek, keeperstrainer van het Nederlands elftal, gaf anderhalve week na zijn terugkeer in het bondsgebouw in Zeist aan die baan te gaan combineren met eenzelfde functie bij Galatasaray, zoals Patrick Lodewijks en Arno van Zwam dat bij respectievelijk Feyenoord en ADO Den Haag deden. Lodewijks besloot later te stoppen wegens trieste familieomstandigheden, Van Zwam koos voor een avontuur bij het Al-Shabab van trainer Fred Rutten. En vaak blijkt die functie ook uitstekend te combineren.

Het aantal definitieve vertrekkers bij de nationale selecties staat sinds het afscheid van Albert Stuivenberg in augustus 2014 echter al op veertien. Van Breukelen erkent dat dat een hoog aantal is en gaat ermee aan de slag. 'Ik wil nadenken over manieren om het voor trainers aantrekkelijker te maken bij de KNVB te blijven. Ja, dat heeft met salariëring te maken, maar ik wil ook kijken naar andere factoren zodat we beter inspelen op mogelijke wensen en ambities.' (Stef de Bont & Mitchell Minnaard)

Oranje Onder-19
Persoon Functie Periode Reden
Wim van Zwam Bondscoach 2002-aug. 2014 Vervangen.
Aron Winter Bondscoach aug. 2014-aug. 2016 Terug naar Ajax als jeugdtrainer.
Orlando Trustfull Assistent-bondscoach aug. 2014-mei 2015 Terug naar Ajax als jeugdtrainer.
Oranje Onder-17/-18
Persoon Functie Periode Reden
Maarten Stekelenburg Bondscoach juni 2013-juni 2015 Vertrek naar Almere City FC.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.