KNVB gaat deelname aan nieuwe Onder-21-competitie verplichten

Reacties

De KNVB wil vanaf 2020 een nieuwe jeugdcompetitie invoeren waaraan de betaald voetbalclubs verplicht moeten deelnemen. 'Dat gaat een grote impact hebben', voorspelt directeur voetbalontwikkeling Art Langeler.

KNVB gaat deelname aan nieuwe Onder-21-competitie verplichten

De nieuwe competitie moet de kansen op doorstroming van talent vergroten. De huidige jeugdcompetities houden nu nog op bij Onder-19. Veel spelers vallen af, omdat ze na Onder-19 nog niet rijp genoeg zijn om door te stromen naar het eerste elftal. Ze kunnen dan wel naar de beloften, maar daar spelen ze vaak niet tegen de sterkste talenten. Het landschap is momenteel versplinterd; een deel van de talenten is ondergebracht in beloftenelftallen die uitkomen in de voetbalpiramide, terwijl een ander deel zich moet zien te ontwikkelen in de beloftencompetitie op maandagavond.

Langeler: 'We zijn over deze nieuwe competitie heel enthousiast. De toptalenten van Nederland concentreren zich straks in deze competitie en de winnaar kan een ticket voor de UEFA Youth League verdienen. Deelname wordt verplicht. Clubs mogen zelf weten of ze daarnaast ook nog een beloftenploeg of reserve-elftal in stand houden. We denken daarmee een goede oplossing te hebben voor jongens die na Onder-19 komen te zwemmen tussen beloften en eerste elftal.'

Ajax en PSV zien de Keuken Kampioen Divisie als een uitstekend podium om talenten klaar te stomen en zullen hun beloften dus niet gaan terugtrekken. Dat betekent wel dat zij volgend jaar een ploeg moeten optuigen die kan deelnemen aan de nieuwe jeugdcompetitie. Hetzelfde geldt voor FC Utrecht en AZ als zij actief willen blijven in de Eerste Divisie.

Wat lager in de piramide hebben Vitesse en FC Groningen vooruitlopend op de invoering al besloten om hun ploegen terug te trekken uit de Derde Divisie. Ze hadden kritiek op een vorig jaar ingevoerde leeftijdsgrens en op het feit dat ze niet konden promoveren naar de Eerste Divisie. Bovendien vonden ze de kosten te hoog. Overigens komt er komend seizoen met de entree van Jong ADO Den Haag wel één team terug in de piramide.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.