Knappe volley Toornstra hoogtepunt bij moeizame zege Feyenoord

Feyenoord heeft zondagmiddag in De Kuip gewonnen van FC Groningen. De bezoekers hadden kansen op meer, maar stonden uiteindelijk met lege handen.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
FC Groningen

Net als twee weken geleden kon Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst niet beschikken over Robin van Persie. Jens Toornstra was opnieuw de vervanger van de captain en dat pakte andermaal goed uit. Al in de zevende minuut opende de middenvelder de score. Toornstra nam een fraaie pass van Jordy Clasie op de borst aan en volleerde technisch knap raak in de verre hoek: 1-0.

Die vroege goal was een gepaste beloning voor een sterke openingsfase van Feyenoord. Groningen werd de eerste twintig minuten overrompeld, maar vocht zich langzaam terug in de wedstrijd. Ritsu Doan kreeg na een half uur dé kans op de gelijkmaker. De Japanner slalomde knap door het strafschopgebied van de thuisploeg, maar zijn inzet ging via de paal naast. Ook Ludovit Reis, Mimoun Mahi en Samir Memisevic kregen voor rust kansen op de 1-1.

Ritsu Doan passeert Justin Bijlow, maar raakt de paal.

Ook in de tweede helft had Feyenoord moeite de wedstrijd te controleren. Onder aanvoering van de sterk spelende Mahi bleef Groningen gevaarlijk. Aan de andere kant speelde Feyenoord veel aanvallen niet goed uit. Tonny Vilhena kreeg wel een flinke kans, terwijl Steven Berghuis twee prima schoten in huis had. Tien minuten voor tijd maakte Vilhena bijna de Goal van het Weekend, maar zijn vlammende afstandsschot spatte uiteen op de lat.

Het was één van de weinige hoogtepunten in een gezapige tweede helft. Feyenoord hinkte op twee gedachten: op zoek gaan naar de 2-0 of de voorsprong consolideren. Groningen was op zijn beurt niet bij machte om de Rotterdammers echt bij de strot te grijpen. De wedstrijd ging daardoor als een nachtkaars uit, al was Berghuis in de slotminuut nog dicht bij een treffer. Zijn inzet belandde tegen de paal.

Door de overwinning op Groningen loopt Feyenoord verder uit op Heracles Almelo. Voorafgaand aan de vorige speelronde stonden beide ploegen qua punten nog gelijk, maar inmiddels heeft Feyenoord al zes punten meer dan de Almeloërs. Voor Groningen komt er een einde aan de opleving van twee Eredivisie-zeges. Volgende week komt koploper PSV op bezoek in De Kuip. Groningen ontvangt dan NAC Breda.