Kluivert neemt geplaagd AS Roma bij de hand op memorabele avond

Justin Kluivert heeft zondag zijn eerste doelpunt in de Serie A gemaakt. De aanvaller nam de 2-2 voor zijn rekening voor Roma, dat Genoa klopte en drie belangrijke punten binnensleepte. Arek Milik schoot Napoli op zijn beurt te hulp: in blessuretijd nam de Pool de winnende treffer op zich tegen Cagliari. Het verschil met koploper Juventus blijft acht punten.

AS Roma
AS Roma
3 - 2
Genoa
Genoa

In het Stadio Olimpico voltrok zich een van de opmerkelijkste duels van het seizoen voor Roma. De fanatiekste fans van de thuisclub boycotten de eerste tien minuten van het treffen met Genoa, uit onvrede over de recente resultaten van hun club in de competitie en Champions League. Roma zelf begon wat weifelend aan het duel en kwam na ruim een kwartier op achterstand. De fans die aanvankelijk wegbleven zaten net toen zich voor hun ogen een klein drama afspeelde.

Oscar Hiljemark loste een schot van afstand, dat doelman Robin Olsen door zijn benen liet gaan. Nog voor Olsen zijn fout kon herstellen was Krzystof Piatek al aan komen snellen om de 0-1 binnen te tikken. Toch rechtte Roma de rug: bij een vrije trap liet Bryan Cristante de kans onbenut om 1-1 te maken, maar Federico Fazio was een stuk efficiënter en schoot wel raak.

Daarna was het weer Genoa dat zich terugknokte. Na een hoekschop vanaf rechts verlengde Sandro de bal met het hoofd tot bij Hiljemark, die de kans benutte (1-2). Het antwoord van Roma kwam op slag van rust, met een hoofdrol voor Kluivert. De Nederlander sprintte weg uit de middencirkel en kreeg de bal vroeg mee van Aleksandar Kolarov, maar bewaarde de rust en schoot de bal met rechts uitstekend binnen in de verre hoek.

Kluivert kwam daarmee in zijn elfde Serie A-wedstrijd voor het eerst tot scoren en stuurde zijn team met een positief gevoel de kleedkamer in. Zijn succesvolle optreden kreeg na rust een vervolg, want in de tweede helft had Kluivert ook nog een assist in huis op Cristante. Die zette zelf de aanval op, kreeg de bal via het hoofd van de Nederlander terug en poeierde vervolgens met rechts raak (3-2).

Tussendoor dacht Genoa ook al zijn derde treffer te maken, maar die werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel. Na de 3-2 van Cristante hield Roma de regie wat strakker in handen. Kolarov schoot in kansrijke situatie naast, Olsen trad reddend op bij een poging van Piatek en ook invaller Goran Pandev kon de doelman niet verschalken. Roma-trainer Eusebio Di Francesco besloot tien minuten voor tijd Kluivert naar de kant te halen en Patrik Schick in te brengen. Vanaf de kant zag Kluivert dat zijn teamgenoten de voorsprong vasthielden, ook al kwam Roma heel goed weg toen de scheidsrechter Genoa diep in blessuretijd een penalty onthield.

Meer lucht
Roma trok de voorsprong zodoende met wat geluk over de streep en klimt dankzij de zege van de elfde naar de zesde plaats, één punt achter stadsgenoot Lazio en twee achter AC Milan. Na twee remises en een nederlaag in de Serie A en twee verliespartijen in de Champions League hebben de Romeinen nu weer wat lucht. Tot de jaarwisseling wachten nog duels met Juventus, Sassuolo en Parma.

Cagliari
Cagliari
0 - 1
Napoli
Napoli

Napoli liet het aankomen op de absolute slotfase in duel met middenmoter Cagliari. In de eerste helft waren er al kansen voor Napoli: Fabián Ruiz schoot naast en datzelfde deed Milik. Later voorkwam doelman Alessio Cragno dat Amadou Diawara het hoofd tegen de bal kon zetten bij een hoekschop. Na rust was Milik een tweede maal gevaarlijk, maar weer trof de voormalig Ajax-spits geen doel.

Carlo Ancelotti had net Dries Mertens binnen de lijnen gebracht voor Diawara en bijna had de Belg meteen een gouden voorzet in huis op Milik. De kopbal van de Pool ging echter tegen de lat. In de rebound voorkwam doelman Cragno dat Kalidou Koulibaly alsnog een doelpunt kon aantekenen. In de laatste minuten kwam de overwinning er echter alsnog. Milik legde aan voor een vrije trap en schoot die over de muur binnen in de rechterhoek.

Fiorentina
Fiorentina
3 - 1
Empoli
Empoli

Na een gemiste kans van Vitor Hugo brak Empoli de score halverwege de eerste helft open. Rade Krunic tikte bij de tweede paal binnen en zette de bezoekers zo op voorsprong. Kort voor rust trok Kevin Mirallas de score echter gelijk na een slimme pass van Francesco Caputo. In de tweede helft zorgde Giovanni Simeone met een rake kopbal, zijn vijfde doelpunt van het seizoen, voor de voorsprong. Daarna maakte invaller Bryan Dabo met een lage schuiver de derde van de middag voor Fiorentina, dat de slechte serie van de laatste maanden (zes remises, twee nederlagen) nu eindelijk achter zich heeft liggen.

Sampdoria
Sampdoria
2 - 0
Parma
Parma

Sampdoria bleef voor de vierde competitiewedstrijd op rij ongeslagen. In eigen huis wonnen de Blucerchiati door twee snelle doelpunten in de tweede helft van Parma. De eerste serieuze kans was voor rust voor Parma: Simone Iacoponi kopte voorlangs. Sampdoria zette daar een mogelijkheid tegenover voor Fabio Quagliarella, die een hard schot loste waar Luigi Sepe de handen tegenaan zette.

Na ruim een uur leverden twee aanvallen meteen twee treffers op. Eerst schoot Gianluca Caprari van dichtbij raak na een lage pass van Dennis Praet (1-0) en daarna kopte Quagliarella tegendraads raak na een tweede puike voorzet van Praet. Voor Quagliarella was het al de zesde wedstrijd op rij waarin hij scoorde. Sampdoria klimt naar plaats zeven.