Kluivert grijpt zijn kans bij Roma, opnieuw racisme richting Koulibaly

AS Roma heeft de rollen met Napoli omgedraaid in de Serie A. Met Justin Kluivert als basisspeler is de ploeg van Paulo Fonseca de afgelopen speelrondes opgeklommen naar de derde plaats, terwijl het onfortuinlijke Napoli de aansluiting met Juventus en Internazionale dreigt te verliezen.

AS Roma
AS Roma
2 - 1
Napoli
Napoli

Kluivert deelde al vroeg een waarschuwing uit aan Napoli, dat in de negentiende minuut de openingstreffer van Nicolò Zaniolo incasseerde. Het Italiaanse toptalent maakte met een hard schot in het dak van het doel zijn vierde goal in tien dagen tijd. Roma kreeg vijf minuten later zelfs een ultieme kans op de 2-0. Na hands van José Callejón kreeg de thuisploeg een strafschop, maar Alex Meret keerde de inzet van Aleksandar Kolarov.

Het was een klein wonder dat het elftal van Kluivert met een voorsprong de rust haalde. De opgeleefde Chris Smalling haalde een kopbal van Arek Milik van de lijn, waarna de oud-spits van Ajax ook twee keer de lat raakte en zijn ploeggenoot Piotr Zielinski in de rebound de paal trof. Geen enkele ploeg in de Serie A raakt zo vaak het aluminium als Napoli.

Dat kostte de bezoekers uiteindelijk de kop. Tien minuten na rust verdubbelde Roma de voorsprong. Ditmaal maakte Mário Rui hands in het strafschopgebied en scoorde Jordan Veretout wel vanaf elf meter. Kluivert speelde een sterke wedstrijd en was met een schot op de lat dicht bij de 3-0. Door de entree van Hirving Lozano bij Napoli werd het nog wel spannend: de voormalig PSV'er versnelde en gaf de bal laag voor op Milik, die de aansluitingstreffer maakte.

Racisme
Het laatste deel van de wedstrijd werd ontsierd door aanhoudende discriminerende liederen van de Roma-aanhang over Zuid-Italianen en Kalidou Koulibaly, die al eerder het slachtoffer was van racisme in uitwedstrijden. Scheidsrechter Gianluca Rocchi legde het spel even stil en Roma-captain Edin Dzeko maande het publiek tot kalmte.

Na de wissel van Kluivert in minuut 77 trok Roma ondanks een rode kaart voor Mert Cetin de drie punten over de streep, waardoor de Giallorossi voorlopig plek drie bezetten. Juventus en Internazionale gaan deze zaterdagavond op bezoek bij respectievelijk Torino en Bologna. Het sterk presterende Atalanta Bergamo van Hans Hateboer en Marten de Roon ontvangen zondag nummer zeven Cagliari.