KKD-koploper Cambuur dendert door richting Eredivisie

SC Cambuur heeft maandagavond een volgende stap gezet op weg naar promotie. Door de zege op FC Eindhoven is een nieuw Eredivisie-avontuur weer dichterbij gekomen voor de nummer één van de Keuken Kampioen Divisie.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 0
FC Eindhoven

FC Eindhoven reisde als de nummer zestien van de ranglijst af naar Leeuwarden. Veel reden voor optimisme was er niet voor de Brabanders, die op 12 december voor het laatst hadden gewonnen. Zoals verwacht zorgde Cambuur in eigen huis voor eenrichtingsverkeer. De ploeg van trainer Henk de Jong had in de eerste helft liefst 75 procent balbezit en liet twaalf doelpogingen noteren. Maar de ban werd niet gebroken, onder anderen Robert Mühren miste kansen.

De opluchting was groot bij Cambuur toen de score in de 58ste dan eindelijk werd geopend. Aanvoerder Erik Schouten kopte raak uit een indraaiende hoekschop van Mees Hoedemakers: 1-0. Cambuur deelde vervolgens in de 84ste minuut de genadeklap uit. Na een rush van Jasper ter Heide schoof David Sambissa de bal in de verre hoek: 2-0. De thuisploeg liep via Ragnar Oratmangoen in de slotfase ook nog uit naar 3-0. Met die score kwam FC Eindhoven gezien het aantal kansen voor Cambuur.

Door de overwinning op de Eindhovenaren heeft Cambuur de voorsprong op De Graafschap weer vergroot tot zes punten. Er zijn nog negen speelrondes te gaan.

De Graafschap
1 - 1
Excelsior
Excelsior

'Dit is een subdoel, een mooi meetmoment om nu door te pakken. Want we zijn er nog lang niet', sprak De Graafschap-trainer Mike Snoei vorige week na het veroveren van tweede periodetitel. Het duel met Excelsior onderstreepte dat. Daryl van Mieghem zette De Superboeren nog wel op een snelle voorsprong, maar met een zeer fraaie goal van Julian Baas had Excelsior een antwoord.

Door het gelijkspel dreigt De Graafschap terrein prijs te moeten geven op koploper SC Cambuur, dat maandag aantreedt tegen FC Eindhoven. De Doetinchemse formatie ziet bovendien concurrent Almere City naderen.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Vorige week greep NAC Breda ondanks een zege op Helmond Sport net naast de tweede periodetitel. De Brabantse ploeg incasseerde tegen FC Volendam een volgende tegenvaller. Na acht minuten brak Samuele Mulattieri de ban namens het Andere Oranje. NAC-trainer Maurice Steijn uitte zijn woede over de goal in woord en gebaar bij scheidsrechter Pol van Boekel, die uiteindelijk de coach wegstuurde.

Vanaf de tribune zag Steijn hoe zijn ploeg na ruim een uur via Mounir El Allouchi de stand gelijktrok. Het clubrecord van acht zeges op rij bleek te hoog gegrepen voor NAC, dat vijf minuten na de gelijkmaker weer tegen een achterstand aankeek. Samir Ben Sallam profiteerde van een fout van NAC-doelman Nick Olij en werd daarmee de gevierde man bij Volendam. De thuisploeg hield dit keer wel de voorsprong wel vast.

Almere City FC
2 - 0
FC Den Bosch

De wisseling van de wacht legt Almere City FC vooralsnog geen windeieren. Ook het derde duel onder Jeroen Rijsdijk eindigde in een zege voor de ploeg uit Flevoland. Faris Hammouti zette Almere op slag van rust op het goede spoor met de openingstreffer. Na ruim een uur tekende hij voor het voorbereidende werk voor de 2-0 van Thomas Verheydt. Hekkensluiter FC Den Bosch was niet bij machte iets terug te doen en keerde met de achttiende nederlaag van het seizoen huiswaarts.

Go Ahead Eagles
5 - 1
FC Dordrecht

Go Ahead Eagles had vrijdag geen kind aan FC Dordrecht. Al in de eerste helft was de klus geklaard in De Adelaarshorst. Doelpunten van Jeroen Veldmate, Sam Hendriks en Bradly van Hoeven hadden de Deventer formatie op weg geholpen naar de zeventiende zege van het seizoen.

Voor doelman Jay Gorter was het een minder mooie avond. De doelman van Go Ahead Eagles moest na zes duels op rij zonder tegentreffer weer eens capituleren. Özgür Aktas tekende in de 67ste minuut voor de eretreffer van FC Dordrecht, dat eerder niet had kunnen voorkomen dat Hendrik met zijn tweede goal van de avond de score naar 4-0 had getild. Martijn Berden tekende voor het Deventer slotakkoord; 5-1