Karim Rekik: revanche in Berlijn

Reacties

Bij de zesde club uit zijn carrière lijkt Karim Rekik eindelijk zijn plek gevonden te hebben. De nog altijd maar 22-jarige verdediger is uitstekend begonnen bij Hertha BSC, waar hij een baken van rust vormt in de verdediging. En dat terwijl hij zich nog niet zo lang geleden in een totaal uitzichtloze situatie bevond. VI's Lentin Goodijk over Rekiks renaissance.

Karim Rekik: revanche in Berlijn

Voetbalprofessor Marcelo Bielsa had vijf miljoen euro over om de Nederlander in de zomer van 2015 naar Olympique Marseille te halen. Bielsa had na één duel genoeg gezien en vertrok, maar ook onder zijn opvolger Franck Passi speelde Rekik nog veel duels voor de Fransen. Veel indruk maakte hij echter niet, sterker nog: het hoongelach schalde regelmatig over de tribunes en het internet.

Langzaam maar zeker raakte Rekik op een zijspoor bij Marseille. In zijn tweede seizoen kwam hij nog tot tien competitieoptredens als linksback, maar ook daar kwam hij niet goed voor de dag. Marseille trok in de winterstop zijn conclusies en haalde Patrice Evra weg bij Juventus. Rekik mocht vertrekken en was dicht bij een overgang naar Anderlecht, maar op het allerlaatste moment ketste de transfer af.

De overstap naar Olympique Marseille liep uit op een grote teleurstelling voor Karim Rekik.
De overstap naar Olympique Marseille liep uit op een grote teleurstelling voor Karim Rekik.

Rekik kwam vervolgens in een benarde situatie terecht. De Nederlander speelde geen minuut meer, niet in de competitie en niet in het bekertoernooi. De laatste maanden zat hij zelfs niet meer bij de selectie van L'OM. De jonge verdediger zal dan ook verrast op zijn telefoon gekeken hebben toen Hertha BSC plotseling aan de lijn hing. De nummer zes van het afgelopen Bundesliga-seizoen zag wel wat in de stopper en besloot 2,5 miljoen euro op tafel te leggen.

Rekik moest in Berlijn het gemis van John Anthony Brooks opvullen. De Duits/Amerikaanse centrumverdediger was voor zeventien miljoen euro vertrokken naar VfL Wolfsburg en liet een flink gat achter. Opvallend genoeg heeft Rekik totaal geen moeite gehad om de schoenen van de man met 131 Hertha-duels achter zijn naam te vullen.

Dat is ook zijn ploeggenoten opgevallen. De 22-jarige Rekik miste nog geen minuut van de zes duels in Bundesliga en Europa League. 'Hij heeft totaal geen aanpassingsproblemen gehad. Hij is tweebenig, kopsterk en opbouwend heel goed. Hij heeft alles wat een centrumverdediger moet hebben. Een superaankoop', prees linksachter Marvin Plattenhardt zijn collega-verdediger.

Karim Rekik heeft bij Hertha BSC het plezier teruggevonden.
Karim Rekik heeft bij Hertha BSC het plezier teruggevonden.

Trainer Pál Dárdai stak ook al de loftrompet. 'Hij verovert veel ballen vanwege zijn uitstekende positionering. Technisch is hij erg vaardig, ik ben heel tevreden met hem. Je kunt merken dat hij een geweldige opleiding heeft gehad, de Nederlandse school staat daar om bekend', verwijst de Hongaar naar zijn opleiding bij Feyenoord. 'Hij is hier met een open houding begonnen en heeft zich onze speelstijl ontzettend snel eigen gemaakt.'

Rekik zelf is niet verrast. 'De visie van de trainer past perfect bij mij, ik heb mijn hele leven zo gespeeld. Hij wil opbouwen van achteruit en de tegenstander onder druk zetten', zo gaf hij aan tegenover Kicker. De Nederlander met Tunesische roots lijkt in Berlijn eindelijk op zijn plek. Na wisselend succes in dienstverbanden bij Manchester City, Portsmouth, Blackburn Rovers, PSV en Marseille lijkt hij bij Hertha zijn niveau gevonden te hebben.

Dat is ook bij bondscoach Dick Advocaat niet onopgemerkt gebleven. De keuzeheer nam Rekik na een lange absentie op in zijn definitieve selectie voor de duels met Frankrijk en Bulgarije vorige maand en ook voor de komende twee kwalificatie-wedstrijden zit Rekik weer in de voorselectie, ten koste van bijvoorbeeld Virgil van Dijk, die qua fitheid wel degelijk weer op de weg terug is.

Zaterdag wacht met de competitiewedstrijd tegen FSV Mainz 05 een mooie opmaat voor de volgende serieuze test voor Rekik en co. Op 1 oktober moet de Nederlander de aanvalsdrift van Bayern München en in het bijzonder Robert Lewandowski beteugelen.

Programma Bundesliga speelronde 6 
Vrijdag 
20.30 uurBayern München - VfL Wolfsburg
  
Zaterdag 
15.30 uurFSV Mainz 05 - Hertha BSC
15.30 uurRB Leipzig - Eintracht Frankfurt
15.30 uur1899 Hoffenheim - Schalke 04
15.30 uurWerder Bremen - SC Freiburg
15.30 uurVfB Stuttgart - FC Augsburg
18.30 uurBorussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach
  
Zondag 
15.30 uurHannover 96 - 1. FC Köln
18.00 uurBayer Leverkusen - Hamburger SV
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.