Kapitale blunder Mathlouthi helpt Ghana ronde verder

Zambia krijgt in de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup Ghana tegenover zich. The Black Stars rekenden dankzij een blunderende keeper in de verlenging af met Tunesië (2-1).

Aymen Mathlouthi zal met ongenoegen terugdenken aan zijn wedstrijd tegen Ghana. De Tunesische keeper speelde een goede wedstrijd tot minuut 101. Alle eerdere reddingen waren op slag vergeten. De doelman van Étoile du Sahel ging in de eerste verlenging kinderlijk in de fout door een voorzet van Agyemang Badu uit zijn handen te laten vallen.

De Ghanese middenvelder André Ayew profiteerde van de blunder van Mathlouthi. De treffer bracht Ghana bij de laatste vier, ook omdat bij Tunesië daarna de frustratie de boventoon ging voeren. De rode kaart voor Aymen Abdennour in de 109de minuut na een elleboogstoot was daarvan een voorbeeld.

De nederlaag voor Tunesië was zuur, omdat de ploeg van bondscoach Sami Trabelsi zich knap had herpakt na de vroege achterstand. Enkele minuten voor rust poetste Karim Haggui de openingstreffer van John Mensah weg. Het evenwicht hield stand tot de fout van Mathlouthi.

Ghana, dat aantrad met Vitesse-middenvelder Anthony Annan, neemt het woensdag op tegen Zambia met als inzet een plaats in de finale van het toernooi om de Afrika Cup. Foto: VI Images