Kalma steelt de show bij Twente Vrouwen, koploper PEC morst

De vrouwen van PEC Zwolle zijn vrijdag voor de tweede keer dit seizoen tegen puntverlies aangelopen in de Pure Energie Vrouwen Eredivisie. Ondanks het gelijkspel tegen sc Heerenveen blijft het team van Joran Pot wel de koploper. Achtervolger FC Twente walste, met dank aan een vierklapper van Fenna Kalma, over Excelsior heen.

sc Heerenveen
1 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Een doelpunt van de twintigjarige Marushka van Olst maakte het verschil in de eerste helft in Heerenveen. De aanvalster schoot na twintig minuten via de paal raak. Eerder was PEC al dicht bij de openingstreffer geweest toen Amy Banarsie de lat had geraakt. Pas na 26 minuten creërde Heerenveen zijn eerste serieuze kans: een kopbal scheerde rakelings langs het doel van Moon Pondes.

In de tweede helft had PEC Zwolle het lastig in het regenachtige Heerenveen. De thuisploeg kwam er een aantal keer gevaarlijk uit; zo had Chimera Ripa de bal halverwege het tweede bedrijf voor het inschieten, maar mikte ze over. Zwolle leek de minimale voorsprong over de streep te trekken, maar vlak voor tijd maakte Ripa er na een hoekschop toch nog 1-1 van. Heerenveen had de punten in eigen huis kunnen houden, ware het niet dat Nikée van Dijk de bal in extremis over joeg.

FC Twente
FC Twente
7 - 1
Excelsior
Excelsior

FC Twente was na de 2-1 nederlaag van vorige week zondag tegen PSV uit op eerherstel. Binnen twee minuten kwamen de roodhemden al op voorsprong op Sportcampus Diekman: na een voorzet viel de bal voor de voeten van Kalma, die hard binnen schoot. Na treffers van opnieuw Kalma en Anna-Lena Stolze ging FC Twente rusten met een comfortabele marge van drie treffers. In de tweede helft completeerde de 21-jarige Kalma, die eerder drie jaar voor sc Heerenveen speelde, haar hattrick en voegde ze er zelfs een vierde doelpunt aan toe. Bente Jansen kwam ook nog tweemaal op het scoreformulier terecht, terwijl Sabrine Ellouzi vanaf de strafschopstip wat terugdeed namens Excelsior.

ADO Den Haag
1 - 0
PSV
PSV

De vrouwen van ADO Den Haag noteerden tegen PSV hun eerste driepunter van het seizoen. In het eerste kwart van de wedstrijd legden beide elftallen een hoog tempo op de mat, maar gescoord werd er niet. Het was uiteindelijk verdedigster Amber Verspaget die na een hoekschop van Nikki IJzerman raak kopte: 1-0. In de tweede helft gingen de bezoekers uit Eindhoven op jacht naar de gelijkmaker, maar Barbara Lorsheyd liet zich niet passeren.