Kabinet verlengt maatregelen, geen Eredivisie tot 1 juni

Reacties

Het kabinet heeft de coronamaatregelen die op 6 april zouden aflopen verlengd tot dinsdag 28 april. Bovendien heeft premier Mark Rutte laten weten dat er tot 1 juni niet gevoetbald kan worden in de Eredivisie.

Kabinet verlengt maatregelen, geen Eredivisie tot 1 juni
© Pro Shots

Vorige week bleef de datum van 1 juni al hangen na de persconferentie van het kabinet. Dat betrof evenementen waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd. De KNVB hield toen vast aan de tot dan toe onder meer door het RIVM gecommuniceerde datum van 6 april, maar Rutte heeft dinsdag aangegeven dat er toch echt tot 1 juni niet gevoetbald kan worden.

Het eerder deze maand ingevoerde en nu dus verlengde verbod op openstelling van onder meer sportvelden maakt deel uit van het omvangrijke pakket aan maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dus dat normaal trainen voor de profclubs in de komende weken nog zo goed als onmogelijk is.

Eerder op de dag werd bekend dat er in Nederland inmiddels 1.039 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 12.595 besmettingen vastgesteld.

Manders
Eredivisie CV-directeur Mattijs Manders zei zondag bij de NOS al wel dat hij niet verwacht dat er nog publiek aanwezig zal zijn, als het seizoen überhaupt wordt uitgespeeld. Eerder liet de KNVB al weten dat er vooralsnog drie scenario's zijn: de competities worden vóór 30 juni nog afgemaakt, de competities lopen ook na 30 juni nog door, of de competities worden vroegtijdig beëindigd.

De UEFA neemt vooralsnog het standpunt in dat het seizoen idealiter voor 30 juni wordt afgemaakt, ook omdat op die datum de meeste contracten aflopen. Dat streven wordt evenwel met de dag onrealistischer. Preses Aleksander Ceferin van de Europese voetbalunie sloot onlangs daarom al niet meer uit dat het seizoen wordt verlengd tot juli of zelfs augustus. In dat geval zullen de transferregels wel moeten worden aangepast, iets waar de FIFA al naar kijkt.

Woensdag is er door UEFA een videoconference gepland met vertegenwoordigers van de 55 aaneengesloten bonden, waaronder de KNVB. Behalve het vervolg van de nationale competities en de Europese competities komt dan ook de complexe situatie rond de spelerscontracten aan de orde.

VI-verslaggever Tom Knipping duidt de situatie in het Nederlandse profvoetbal
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.