Juventus, het grootste handelshuis ter wereld

Reacties

Over enkele decennia kunnen honderden Italiaanse opa's aan hun kleinkinderen vertellen dat ze bij Juventus onder contract hebben gestaan. Zo ook Italiaans international Rolando Mandragora, wiens verhaal tekenend is voor de handelsstrategie van De Oude Dame.

Juventus, het grootste handelshuis ter wereld

In 2016 sloeg Juventus een dubbelslag door twee van de grootste talenten van Italië binnen te halen. Samen met Sassuolo, dat een zeer intensieve samenwerking met Juventus heeft, investeerde de club vier miljoen euro in Stefano Sensi van Cesena. De frêle middenvelder stond bekend als 'de nieuwe Pirlo'. Daarnaast betaalde Juventus zeven miljoen euro voor een balveroveraar van Genoa, genaamd Mandragora. Hij werd gelijk gestald bij Pescara.

Twee jaar later heeft Sensi het niet verder geschopt dan Sassuolo, maar heeft het andere alledaagse risicootje wel goed uitgepakt. In financieel opzicht, in ieder geval. Mandragora speelde mede door een zware knieblessure en bovenal door de hevige concurrentie in Turijn slechts vier minuten in een officiële wedstrijd voor Juventus. Vorig seizoen speelde de middenvelder zich op huurbasis bij Crotone in de kijker en maakte hij zijn debuut voor Italië. Juventus verkocht Mandragora afgelopen zomer voor 20 miljoen euro aan Udinese.

In 2017 viel Mandragora vlak voor tijd in tijdens het competitieduel met Genoa.
In 2017 viel Mandragora vlak voor tijd in tijdens het competitieduel met Genoa.

Die transfer moet in het licht worden gezien van de 'goede' relatie die de Italiaanse kampioen onderhoudt met Udinese en tal van andere clubs op alle profniveaus. De Italiaanse transfermarkt is het imperium van de Italiaanse topclubs met Juventus als gulzig opperhoofd, waarin de slaven gewillig gehoorzamen in de hoop op een kruimeltje brood.

Juventus winkelt graag bij competitiegenoten voor directe versterkingen. Udinese kreeg de afgelopen tien jaar in totaal 71,8 miljoen euro binnen uit Turijn. Daarnaast plukt Juventus overal talent weg, zoals bij het afgezakte Siena, dat haar talent ook vaak terug zag komen. De club uit de Serie C deed de afgelopen tien jaar elf keer zaken met Juventus.

Met zoveel aanwas moet Juventus ook constant spelers lozen. De uitgaande transfers zijn te verdelen in grofweg drie categorieën. Ten eerste zijn er clubs die de spelers van Juventus met de grootste potentie krijgen, zoals Sassuolo en Atalanta Bergamo. Daarnaast zijn er clubs die elk seizoen veel spelers van Juventus huren, zoals Pescara en Empoli. En tot slot zijn er nietige, nabije clubs waar de mindere goden steevast worden ondergebracht, zoals Vicenza, Pro Vercelli en Carrarese.

De uitgebreide handel van Juventus is ongeëvenaard in Europa. In Nederland bestaat het beeld van Chelsea en Manchester City als clubs waar de meeste afdankertjes vandaan komen, maar het grootste huurlingenleger heeft Turijn als basis. Alleen Napoli, dat als Italiaanse grootmacht ook gretig profiteert van de landelijke scheefgroei, kwam afgelopen zomer enigszins in de buurt van het aantal transacties van Juventus.

In- en uitgaande spelers bij de Europese grootmachten afgelopen zomer

Club Totaal Teruggekeerd van huur Aangetrokken (waarvan gehuurd) Definitief vertrokken Verhuurd
Juventus 81 36 8 (0) 16 21
Napoli 52 17 9 (3) 10 16
Chelsea 29 6 4 (1) 3 16
Manchester City 28 10 3 (0) 6 9
Atlético Madrid 25 6 7 (0) 6 6
Paris Saint-Germain 24 7 5 (0) 7 5
Real Madrid 22 3 7 (0) 5 7
Barcelona 20 5 4 (0) 6 5
Liverpool 18 2 4 (0) 5 7

Niet alleen het aantal, maar ook de inhoud van de deals is veelzeggend voor de diversiteit van Juventus' strategieën op de markt. Het is niet voor niets dat de club bij elke transfer een verhelderend statement naar buiten brengt over de afgesloten voorwaarden. De club is creatief met huur, opties tot koop, verplichtingen tot koop en terugkoopclausules.

Die clausules kunnen in de toekomst goud waard zijn voor Juventus. Afgelopen zomer vertrokken het Kroatische toptalent Marko Pjaca en de 21-jarige spits Andrea Favilli op huurbasis naar respectievelijk Fiorentina en Genoa. Bij beide transfers regelde Juventus een huursom, een optie tot koop én een of meerdere terugkoopclausules. Ook bij het akkoord over Mandragora bedong Juventus een terugkoopclausule van 26 miljoen euro, die na het volgende seizoen gelicht kan worden. Mocht Udinese de duurste speler in de clubhistorie vóór dat moment al verkopen aan een andere club dan Juventus, dan deelt laatstgenoemde flink mee in de opbrengsten.

Zaterdagavond krijgen de nummer veertien van de Serie A en Mandragora bezoek van de club die niet meer zijn werkgever is, maar nog altijd een bepaalde mate van controle over zijn toekomst heeft. Als Udinese niet de gewenste springplank blijkt om als boomerang weer terug te keren naar Turijn, is er een schrale troost voor Mandragora. Hij kan in ieder geval aan zijn kleinkinderen vertellen dat hij vier minuten in een officieel duel voor Juventus heeft gespeeld.

Udinese
Udinese
0 - 2
Juventus
Juventus
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.