Juve troeft Roma af na tumultueus spektakelstuk

Juventus hield drie punten over aan een waanzinnig duel met AS Roma, dat bol stond van de opstootjes, kaarten en dubieuze beslissingen: 3-2. Vanwege de rol die arbiter Gianluca Rocchi speelde, zullen de Romeinen zich bestolen voelen.

Niet Andrea Pirlo of Francesco Totti, maar arbiter Rocchi eiste de hoofdrol voor zich op in de topper. Hij gaf drie strafschoppen, zeven gele kaarten, twee rode én stuurde Roma-trainer Rudi Garcia van het veld.

Rocchi nam zijn eerste dubieuze beslissing in de 26ste minuut. Hij gaf Juventus in eerste instantie een vrije trap na hands van Maicon op de grens van het strafschopgebied, maar draaide die beslissing terug en maakte er een penalty van. Roma reageerde furieus (bovenste foto), maar Carlos Tévez bleef koel en benutte de penalty (foto onder). Zijn reactie op de beslissing van Rocchi kwam Garcia op een tribuneplek te staan.

Vier minuten later wees Rocchi naar de stip in het voordeel van Roma. Terecht, want Stephan Lichtsteiner bracht Totti ten val. Die laatste nam het buitenkansje zelf voor zijn rekening (foto onder). Het was Juve's eerste tegendoelpunt in de Serie A. In de 44ste minuut greep Roma zelfs de leiding via Juan Iturbe, die afrondde na een pass van Gervinho. Op slag van rust, nadat de extra tijd al verstreken was, gaf Rocchi weer een penalty aan Juve. Miralem Pjanic zou Paul Pogba hebben neergehaald, maar dit vergrijp leek buiten de zestienmeter te hebben plaatsgevonden en bovendien leek er van een overtreding geen sprake. Tévez maalde er niet om en tekende voor de 2-2.

Terwijl de eerste helft bol stond van spektakel en momenten om over na te praten, was de tweede helft vrij timide. Beide ploegen creëerden kansjes, maar namen veel minder risico in hun spel dan voor rust. Juventus was het gevaarlijkst en kwam tien minuten voor het einde dicht bij een doelpunt, maar Alvaro Morata kopte op de lat. Zes minuten later kwam de 3-2 er alsnog. Leonardo Bonucci nam de bal vanaf achttien meter in een keer op zijn schoen en poeierde keihard raak.

Kort erna sloegen bij Roma-verdediger Kostas Manolas de stoppen door; hij trakteerde Morata op een kopstoot. Na het opstootje dat vervolgens ontstond gaf Rocchi zowel Manolas als Morata rood. Juventus is na de winst als enige nog zonder puntenverlies en voert de Serie A aan met achttien punten uit zes duels. Roma heeft vijftien punten.