Jupiler League Pro start met twaalf Nederlanders

Vrijdagavond gaat de Belgische Jupiler League Pro van start met het duel tussen landskampioen Standard Luik en het gepromoveerde Sint-Truiden.

Jupiler League Pro start met twaalf Nederlanders

In de topklasse van onze zuiderburen zijn dit seizoen liefst twaalf Nederlanders actief: tien spelers en twee trainers. SV Roeselaere heeft met Collins John, Samir El Gaaouiri, Sergio Hellings én Arturo ten Heuvel de meeste landgenoten onder contract staan. Voetbal International stelt alle landgenoten voor. De spelers

Istvan Bakx (RC Genk): Bakx had zich na een mislukte periode bij Sparta Rotterdam neergelegd bij een terugkeer naar het amateurvoetbal, maar belandde via de zoekmachine Google toch nog in het profvoetbal. Afgelopen seizoen debuteerde de 23-jarige linksbuiten op het hoogste Belgische niveau als speler van KV Kortrijk. Hij verkaste deze zomer samen met zijn trainer Hein Vanhaezebrouck naar RC Genk.

Mbark Boussoufa (Anderlecht): De Marokkaanse Nederlander werd het voorbije seizoen voor de tweede keer in zijn loopbaan verkozen tot Voetballer van het Jaar in België. Boussoufa (24), die sinds 2006 uitkomt voor Anderlecht, is met zij specifieke kwaliteiten (assist, balvast, dribbel, inzicht) van onschatbare waarde voor het elftal van trainer Ariël Jacobs.

Donovan Deekman (SC Lokeren): De 21-jarige rechteraanvaller slaagde er de afgelopen seizoenen niet in door te breken bij SC Heerenveen en hoopt zich nu bij SC Lokeren alsnog in de kijker te spelen. Deekman tekende een contract voor drie jaar en is door trainer Aleksandar Jankovic gehaald voor de rechterkant van het middenveld en de aanval.

Ryan Donk (Club Brugge): Trainer Adrie Koster haalde de Amsterdammer over zijn loopbaan bij Club Brugge een nieuwe impuls te geven. De 23-jarige centrumverdediger, die minder geslaagde periodes achter de rug heeft bij AZ en West Bromwich Albion, moet bij de nummer drie van vorig seizoen leiding geven aan de defensie.

Samir El Gaaouiri (SV Roeselaere): Kreeg vorig seizoen geen nieuw contract aangeboden bij VVV-Venlo. Trainer Van Wijk zag zijn kans schoon en nam de geboren Weertenaar (25) transfervrij over. El Gaaouiri moet bij Roeselare als linkeraanvaller de concurrentiestrijd aangaan met Arturo ten Heuvel.

Sergio Hellings (SV Roeselaere): Verdiende deze zomer als stagiair een contract bij Roeselare. De bij Ajax opgeleide Hellings (24) kwam afgelopen seizoen uit voor Westerlo, maar speelde geen minuut in de hoofdmacht. In het verleden was de verdediger actief voor onder meer Heracles Almelo en AGOVV Apeldoorn.

Arturo ten Heuvel (SV Roeselaere): Tot zijn 29ste speelde hij louter bij clubs in de Eerste Divisie. De nu dertigjarige linkshalf overtuigde SV Roeselare-trainer Dennis van Wijk afgelopen seizoen echter als linkermiddenvelder en kreeg een nieuw contract tot medio 2011.

Collins John (SV Roeselaere): SV Roeselare biedt de pas 23-jarige aanvaller een laatste kans om zijn carrière in het gareel te krijgen. Zijn huurperiode bij NEC liep vorig seizoen uit op een drama en ook bij Leicester City en Watford kon hij niet tippen aan de goede vorm die hij had in zijn eerste jaren bij FC Twente en Fulham.

Arnold Kruiswijk (Anderlecht): Gaat een lastig seizoen tegemoet. De voormalige verdediger van FC Groningen heeft bij Anderlecht geen zicht op een basisplaats en mag van de clubleiding uitkijken naar een andere club. Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, zou belangstelling hebben voor de Appingedammer.

Sherjil MacDonald (Germinal Beerschot): De razendsnelle aanvaller (24) had vorig seizoen een groot aandeel in het lijfsbehoud van SV Roeselare, waarvoor hij op huurbasis uitkwam. Germinal Beerschot slaagde er uiteindelijk in de bij Ajax opgeleide spits definitief over te nemen van West Bromwich Albion. MacDonald, die toe is aan zijn achtste club als prof, moet bij Germinal als tweede spits opereren rond de balvaste Sanharib Malki.

De trainers

Adrie Koster (Club Brugge): Aan Adrie Koster de zware taak van Club Brugge weer een geduchte titelkandidaat te maken. Veel vertrouwen in een goede afloop heeft de Zeeuw vooralsnog niet. De 54-jarige oefenmeester heeft in de Belgische media verteld dat hij versterkingen wenst omdat zijn ploeg te weinig kwaliteit bezit om aan de doelstellingen te voldoen.

Dennis van Wijk (SV Roeselaere): Werd in oktober 2008 aangesteld met maar één opdracht: SV Roeselare behouden voor de Eerste Klasse. De 46-jarige coach slaagde in die missie en hoopt dit seizoen door te kunnen stoten naar de middenmoot. Roeselare heeft echter niet de financiële middelen om de selectie daadwerkelijk te kunnen versterken. De in Oostzaan geboren trainer is daarom aangewezen op transfervrije voetballers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen