Jubilaris Hazard helpt België aan tweede driepunter in EK-kwalificatie

België heeft in de uitwedstrijd tegen Cyprus gedaan wat het moest doen: winnen. Jubilaris Eden Hazard legde binnen tien minuten de basis voor de tweede Belgische driepunter van de EK-kwalificatiereeks.

Cyprus
Cyprus
0 - 2
België
België

Al bij rust had België de buit binnen. Hazard bereikte als derde Belg ooit het aantal van honderd interlands (na Jan Vertonghen en Axel Witsel) en luisterde die fraaie statistiek op met een vroege openingstreffer. Na een rommelige actie van Michy Batshuayi kwam de bal voor de voeten van de jubilaris en die krulde de bal in de verre hoek binnen: 0-1 na tien minuten spelen.

Hazards broer, Thorgan, begon ook in de basis en stuurde acht minuten later Batshuayi één op één met de Cypriotische doelman Urko Pardo. De spits van Crystal Palace bleef rustig, omspeelde Pardo en werkte de 0-2 binnen.

De Belgen konden door die flitsende start vervolgens gas terug nemen en deden dat ook. Doelman Thibaut Courtois kende een uiterst rustige avond en op enkele wonderschone acties van Hazard (Eden) na vond ook België het welletjes. Op halve kracht werd de 0-2 over de streep getrokken. Het is voor België de tweede driepunter op weg naar het EK 2020 na de 3-1 overwinning van donderdag op Rusland.

Letland

Bij Polen baden ze in luxe als het gaat om spitsen. Met Robert Lewandowski, Krzysztof Piatek en Arek Milik heeft bondscoach Jerzy Brzeczek keuze uit drie goaltjesdieven in vorm. Lewandowski en Piatek kregen in het thuisduel met Letland de voorkeur, maar scoren ging ondanks de aanwezigheid van het duo topspitsen uiterst moeizaam. Lewandowski trof in de eerste helft de paal terwijl een kopbal van Piatek na rust ook niet de gewenste openingstreffer opleverde.

Het geduld van Polen werd op de proef gesteld, maar een kwartier voor tijd viel de goal dan toch. Arkadiusz Reca, linksback van Atalanta Bergamo, legde de bal panklaar op het hoofd van Lewandowski en die wist daar wel raad mee: 1-0.

Het verzet van Letland was daarmee meteen gebroken en via een hoekschop wist Polen ook nog een tweede te maken. Reca kreeg een tweede assist op zijn naam nadat Kamil Glik zijn corner binnenkopte: 2-0.

Slovenië
Slovenië
1 - 1
Noord-Macedonië

Slovenië speelde donderdag gelijk tegen Israël (1-1) in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd terwijl Macedonië met 3-1 won van Letland in groep G. Zondagavond stonden de twee landen tegenover elkaar in de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Slovenië wil voor het eerst sinds 2000 weer eens naar het EK en móest dus na de puntendeling tegen Israël winnen. Dat lukte niet. Via Fenerbahçe-speler Miha Zajc kwamen de Slovenen in de eerste helft wel op voorsprong, maar Enis Bardhi verschalkte kort na rust Atlético Madrid-doelman Jan Oblak. Zo kwam Macedonië vlak na rust meteen weer op gelijke hoogte: 1-1, wat door de doelpuntendroogte in het restant van de wedstrijd ook de eindstand was.