Journalisten Qatar uitgezet tijdens onderzoek naar WK-voorbereiding

Reacties

Twee journalisten van de Noorse televisiezender NRK zijn in Qatar gearresteerd en het land uitgezet. Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani deden in het land onderzoek naar de politieke inmenging in het voetbal en de werkomstandigheden van gastarbeiders die de stadions bouwen voor het WK van volgend jaar. De Noren zijn woedend over hoe ze zijn behandeld.

Journalisten Qatar uitgezet tijdens onderzoek naar WK-voorbereiding
© Pro Shots

Ekeland en Ghorbani arriveerden op 14 november in Qatar. Een dag later zouden de twee Abdullah Ibhais interviewen. Ibhais was voorheen actief in de organisatie van het WK, maar stopte daarmee en werd criticus van het beleid in het land. In april werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar op verdenking van corruptie. Tegen die straf ging hij in beroep. Uren voor het gesprek met de journalisten werd Ibhais opnieuw gearresteerd.

Desondanks bleven Ekeland en Ghorbani in Qatar om verslag te blijven doen van de omstandigheden. The Guardian meldde eerder dat ruim zesduizend gastarbeiders het leven hebben gelaten tijdens hun werkzaamheden in Qatar. Zondagavond waren de journalisten nog live op televisie om hun bevindingen toe te lichten. Toen ze kort daarna naar het vliegveld wilden vertrekken, werden de journalisten net buiten hun hotel gearresteerd. Hun apparatuur moesten ze inleveren en hebben ze nog altijd niet teruggekregen.

Dinsdagochtend werden Ekeland en Ghorbani vrijgelaten, op voorwaarde dat ze het land direct zouden verlaten. Directeur Thor Gjermund Eriksen van de NRK is woedend. 'We zijn blij dat beiden weer terug zijn op veilige grond, maar het is onverdedigbaar dat media geen onafhankelijke journalistiek kunnen uitoefenen in dit land, in aanloop naar een van de grootste sportevenementen van de wereld. We gaan dit zeker bespreken met de FIFA. Dit is een aanval op de vrije pers.' De spelers van het Noorse elftal, die zich niet plaatsten voor het toernooi, spraken zich eerder al uit over de situatie in Qatar.

Ekeland en Ghorbani hebben ongeveer 32 uur in de cel doorgebracht. 'Het was vreselijk', zei Ghorbani tegen de Noorse krant VG. 'Nu gaat het gelukkig beter. Het voelt goed om veilig te zijn.' Ekeland voegde daaraan toe dat ze zijn ondervraagd door de Qatarese politie. 'We hebben het zwaar gehad. Onze apparatuur ligt nog op het politiebureau, voor zover ik weet.'

Onder meer een laptop en een telefoon van de journalisten werden in beslag genomen. 'Er is veel materiaal en een groot deel was al verstuurd naar de omroep', voegde Eriksen toe. 'We hebben nog geen overzicht van wat we nog hebben. Dit is een serieuze aanval op de journalistiek. De politie komt binnen en neemt ongepubliceerd materiaal in beslag.'

Zowel Qatar als de FIFA heeft tot nu toe nagelaten om te reageren op de situatie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.