Jong Oranje komt pas na kansenfestijn echt los en staat op rand van EK-deelname

Jong Oranje heeft plaatsing voor het EK van volgend jaar in eigen hand gehouden via een ruime overwinning op de leeftijdsgenoten van Gibraltar: 6-0. Het verschil werd pas in de tweede helft gemaakt en gezien de verhoudingen in de eerste helft was dat hoogst opmerkelijk te noemen.

Na het slechte weer van de afgelopen dagen volgde er dinsdag in het stadion van Almere City FC een plaatselijke kansenregen. Jong Oranje, zonder Brian Brobbey maar met Myron Boadu en Daishawn Redan voorin, kreeg gigantisch veel mogelijkheden om de score te openen. Doelman Christian Lopez van Gibraltar steeg in één helft flink op menig scoutingslijstje: hij hield mede door het stoppen van een strafschop van Boadu zijn doel schoon in de eerste 45 minuten.

Aan het begin van de tweede helft viel de bevrijdende treffer alsnog via Daniël van Kaam en daarna ging het hard voor Jong Oranje. Redan, Sepp van den Berg en Brobbey scoorden kort achter elkaar en tussendoor maakte keeper Lopez een eigen doelpunt na een inzet op de paal van Boadu. Het bleef daarna eventjes stil in Almere, maar vlak voor tijd maakte Elayis Tavsan de 6-0.

Door de overwinning gaat Jong Oranje over Zwitserland heen in de groep en is winst op Jong Wales in de laatste groepswedstrijd een garantie op een ticket voor het Europese eindtoernooi in Roemenië en Georgië. Mocht het toch mislopen, krijgen de Oranje-talenten via de play-offs waarschijnlijk een herkansing.

1. Jong Nederland 9-23 (31-3)
2. Jong Zwitserland 9-22 (21-5)
3. Jong Moldavië 9-11 (6-11)
4. Jong Bulgarije 9-9 (9-10)
5. Jong Wales 9-8 (13-13)
6. Jong Gibraltar 9-0 (0-38)