Jong Ajax beslist topper voor rust, achtervolger Fortuna haalt uit

Jong Ajax heeft de status van koploper in Jupiler League bevestigd. Fortuna Sittard onderstreepte op z'n beurt de status van achtervolger.

FC Oss – Jong Ajax 0-3
Jong Ajax heeft na het 1-1 gelijkspel tegen Telstar van maandag in de topper tegen FC Oss de draad weer opgepakt. In Brabant wonnen de Amsterdamse beloftes ook de vierde uitwedstrijd van het seizoen, waarmee de status van koploper in de Jupiler League werd bevestigd.

FC Oss, dat bij aanvang van de wedstrijd nog op drie punten stond van Jong Ajax, was na ruim een half uur al knock-out. In de zesde minuut opende Dani de Wit de score met een intikkertje na voorbereidend werk van Noussair Mazraoui, die zelf in de 33ste minuut de 0-3 voor zijn rekening nam.

In de achtste minuut had Mateo Cassierra zijn zesde treffer van het seizoen gemaakt. Nadat FC Oss een voorzet van Daley Sinkgraven niet afdoende had verwerkt, nam de Colombiaan de bal schitterend mee om vervolgens te scoren. In de tweede helft kwam er geen verandering meer in de stand, waardoor Jong Ajax voor de vijfde keer dit seizoen drie punten kon beschrijven en FC Oss op zes punten zette.

Telstar – Fortuna Sittard 0-6
Nummer twee Fortuna Sittard bleef in het spoor van Jong Ajax. De Limburgse formatie kende aanvankelijk voldoende problemen met Telstar, dat maandag nog in Amsterdam verdienstelijk met 1-1 gelijk had gespeeld. Een positief resultaat was de Noord-Hollandse ploeg dit keer niet gegund.

In de 56ste minuut brak Perr Schuurs de ban namens de gasten door de bal na een vrije trap keihard in de kruising te jagen. Zes minuten later stond André Vidigal aan het einde van een mooie Fortuna-aanval en besliste hij de wedstrijd in Limburgs voordeel. Wessel Dammers maakte in de 68ste minuut aan alle onzekerheid een einde. Daarna liep Fortuna uit naar een monsterzege dankzij goals van Vidigal (2) en Finn Stokkers. De ploeg van trainer Sunday Oliseh leidt in de strijd om de eerste periodetitel met twee punten voor op Jong Ajax en vier op FC Den Bosch en SC Cambuur.

NEC - MVV Maastricht 4-1
MVV Maastricht heeft terrein moeten prijsgeven in de jacht op koploper Jong Ajax. De formatie van trainer Ron Elsen kon nog wel de voortvarende start van NEC beantwoorden. Kort na rust maakte Dogan Golpek de openingstreffer van Wojciech Golla ongedaan. Maar halverwege de tweede helft maakten de Nijmegenaren het blijvende verschil. Na de fraaie 2-1 van Mohamed Rayhi gooide Ferdi Kadioglu de wedstrijd in het slot. Arnaut Groeneveld tekende voor het slotakkoord namens NEC, dat door het resultaat in punten op gelijke hoogte kwam met MVV.

Jong AZ - FC Eindhoven 1-2
Jong AZ zakt steeds verder weg in de Jupiler League. De Alkmaarse beloften moesten vrijdag op eigen veld hun meerdere erkennen in Mart Lieder. De aanvaller zag na zijn snelle 0-1 namens FC Eindhoven Levi Garcia nog wat terug doen. Maar acht minuten voor tijd was zijn tweede treffer van de avond genoeg voor de tweede zege van het seizoen voor Eindhoven.

De Graafschap – FC Emmen 2-2
De Graafschap heeft op basis van veerkracht en met dank aan keeper Filip Bednarek nog een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. De Superboeren keken na ruim een uur tegen een 0-2 achterstand aan door goals van Alexander Bannink en Omran Haydari. Via Sjoerd Ars en Anthony van den Hurk kwam de 2-2 op het scorebord. In de slotfase voorkwam Bednarek met enkele knappe reddingen dat Emmen niet alsnog de drie punten pakte.

FC Den Bosch – Jong PSV 5-0
Jong PSV trad tegen FC Den Bosch aan met acht andere spelers dan maandag tegen NEC, dat genoegen moest nemen met een 3-3 gelijkspel. Vier dagen later bleek dat het andere Eindhovense gezicht ook gevolgen had voor het resultaat. De ploeg van trainer Dennis Haar ging kansloos ten onder in De Vliert, waar Niek Vossebelt een hoofdrol vervulde. De middenvelder benutte twee strafschoppen en scoorde ook nog met een knal van afstand. Dennis Kaars en invaller Giorgio Siani maakten het pak slaag voor Jong PSV compleet.

Go Ahead Eagles – Almere City FC 2-1
Na zes vergeefse pogingen heeft Go Ahead Eagles dan de eerste zege te pakken sinds de degradatie uit de Eredivisie. Sam Hendriks was de gevierde man in De Adelaarshorst. De spits zag eerst een treffer nog worden afgekeurd wegens buitenspel, maar brak halverwege de eerste helft de ban. Na de gelijkmaker van oud-Go Ahead-speler Kevin Brands sloeg Hendriks op slag van rust nog een keer toe. Daarmee werd hij matchwinner in Deventer.