Jeugdig Ajax toont twee gezichten op historische avond bij Telstar

Reacties

Ajax weet na drie wedstrijden op rij zonder zege weer hoe het voelt om te winnen. Trainer Erik ten Hag moest flink puzzelen om een elftal samen te stellen voor de bekerwedstrijd en uitgerekend de jonge talenten die de kans kregen, maakten indruk. Toch zal Ten Hag een dubbel gevoel overhouden aan de wedstrijd, want gemakkelijk had zijn ploeg het zeker niet.

Jeugdig Ajax toont twee gezichten op historische avond bij Telstar
© Pro Shots
Telstar
Telstar
3 - 4
Ajax
Ajax

Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, Daley Blind, Quincy Promes, Zakaria Labyad en David Neres ontbraken allemaal vanwege blessures, terwijl Joël Veltman vanwege fysieke klachten op de bank begon. Daardoor kregen talenten als Perr Schuurs, Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Ryan Gravenberch een kans in de basis. Het zorgde voor een onwennige openingsfase van Ajax-zijde waarin het beste van het spel voor Telstar was.

De eerstedivisionist kreeg zelfs twee prima kansen op de 1-0, maar scoorde niet. De eerste kans van Ajax was wel direct raak. Dusan Tadic speelde Donny van de Beek vrij, wiens lage voorzet bij de tweede paal werd binnengelopen door Lang. Die laatste kreeg niet veel later een flinke uitbrander van Ten Hag, die duidelijk niet tevreden was over het spel van de vleugelaanvaller.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Drie minuten na de 0-1 leek Ajax al voor de genadeklap te zorgen met een historisch doelpunt van Sergiño Dest. Van de Beek legde de bal terug op Tadic, die de instormende Dest bediende en de rechtsback schoot hard raak. De 0-2 betekende alweer het 155ste doelpunt van Ajax in het kalenderjaar 2019, een record. Geen enkele andere Eredivisie-club lukte het ooit om dusdanig vaak te scoren in een jaar, verdeeld over alle competities.

De treffers waren schaarse hoogtepunten voor de Ajax-fan. De Amsterdammers speelden laconiek en incasseerden vlak voor rust zelfs een doelpunt. Uitgerekend Frank Korpershoek, die behalve aanvoerder van Telstar ook jeugdtrainer bij Ajax is, troefde na een corner Noussair Mazraoui af in de lucht en liet Andre Onana kansloos met zijn kopbal: 1-2.

Toch kwam de plek in de achtste finale nooit echt in gevaar voor Ajax. Vlak na rust werd het 1-3 via Ekkelenkamp, die van dichtbij binnentikte nadat een afstandspoging van Dusan Tadic slecht verwerkt werd door doelman Sven van der Maaten. Een prachtig schot van Dest betekende nog binnen het uur de 1-4. De Amerikaan liet daarmee, spelend als linksback, zien dat hij niet voor niets tot Talent van het Jaar verkozen werd in de Verenigde Staten deze week.

Voor Ajax was de ruime voorsprong reden om wederom een paar versnellingen terug te schakelen. Telstar profiteerde al snel omdat de bezoekers wederom stonden te slapen bij een corner. Benaissa Benamar kopte raak: 2-4. In de slotfase, waarin Sontje Hansen debuteerde in het eerste van Ajax, werd het zelfs nog even spannend. Reda Kharchouch ontsnapte aan buitenspel en maakte er 3-4 van. De drie minuten extra tijd werden overleefd door Ajax, waardoor de equipe van Ten Hag ontsnapte aan een bekerblamage en na drie nederlagen op rij weer weet wat winnen is. Bovendien maakte Carel Eiting na lang blessureleed zijn rentree als invaller bij de regerend kampioen van Nederland.

'Talent Lang maakt er toch een beetje zijn eigen wedstrijd van'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.