'Jaren van meedogenloze laster' zijn eindelijk voorbij voor Al-Khelaifi

Reacties

Nasser Al-Khelaifi is opnieuw vrijgesproken van corruptie. Tegen de voorzitter van Paris Saint-Germain was door een Zwitserse aanklager een celstraf van 28 maanden geëist, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Jérôme Valcke, de voormalig rechterhand van Sepp Blatter binnen de FIFA, heeft wel een voorwaardelijke celstraf van elf maanden gekregen.

'Jaren van meedogenloze laster' zijn eindelijk voorbij voor Al-Khelaifi
© Pro Shots

De zaak draait om de verkoop van mediarechten voor meerdere WK's en toernooien om de Confederations Cup. Het televisienetwerk beIN Media Group, dat in beheer is van Al-Khelaifi, onderhandelde met de FIFA over de uitzendrechten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor de WK's van 2026 en 2030. Ten tijde van die onderhandelingen zou Valcke, toenmalig secretaris-generaal van de FIFA, met de hulp van Al-Khelaifi een appartement hebben gevonden op Sardinië.

De twee bobo's spraken zelf van een 'privéovereenkomst' die niet te maken had met het contract dat de FIFA uiteindelijk in april 2014 sloot met beIN over de uitzendrechten. Met die mediadeal was 480 miljoen euro gepaard. In 2020 oordeelde een Zwitserse rechter dat de FIFA het maximale bedrag eruit heeft gesleept en dat er dus geen sprake was van corruptie. Al-Khelaïfi werd vrijgesproken, maar Valcke kreeg een voorwaardelijke celstraf en een boete van 1,65 miljoen euro.

De Fransman zou immers misbruik hebben gemaakt van zijn positie bij de FIFA om invloed uit te oefenen op de verstrekking van de mediarechten in Griekenland en Italië voor de WK's tussen 2018 en 2030. Hij zou geld hebben aangenomen van de Griekse zakenman Dinos Deris. Ook in het hoger beroep dat vrijdag diende oordeelde de rechter dat Valcke daarvoor een voorwaardelijke celstraf van elf maanden moest krijgen. De eis van de aanklager was een stuk zwaarder: 35 maanden achter slot en grendel.

Marc Bonnant, de advocaat van Al-Khelaifi, spreekt van een rechtvaardig oordeel voor zijn cliënt. 'Na een onophoudelijke campagne van de aanklager, waarin de feiten en de wetgeving voortdurend aan de kant werden geschoven, is onze cliënt opnieuw volledig vrijgesproken. Het waren jaren van ongegronde aantijgingen en meedogenloze laster, waarmee inmiddels al twee keer is afgerekend.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.