Jahanbakhsh leidt hekkensluiter NEC langs gehavend AZ

Dick Advocaat heeft zijn eerste nederlaag geleden sinds hij in oktober terugkeerde als trainer bij AZ. De Nederlandse coach bleef in zijn eerste negen duels (zes winst, drie gelijk) ongeslagen. NEC was in Nijmegen echter met 3-2 te sterk, mede dankzij twee doelpunten van Alireza Jahanbakhsh (foto boven).

Advocaat moest noodgedwongen zijn succesformatie op enkele posities aanpassen in Nijmegen. Nemanja Gudelj en Nick Viergever waren geschorst, terwijl Celso Ortiz ziek moest afhaken. Daardoor kregen Viktor Elm en Markus Henriksen een basisplaats op het middenveld en startte Ridgeciano Haps als linksback.

Na vijftien minuten kreeg Advocaat een nieuwe domper te verwerken, doordat Elm het veld moest verlaten met een armblessure. Willie Overtoom was zijn vervanger. Twee minuten na die wissel was het raak voor NEC, dat het AZ erg lastig maakte door veel strijdlust te tonen. Rechtsback Marnick Vermijl schoot de bal hard in de verre hoek, op aangeven van Jahanbakhsh.

Vermijl viert zijn eerste treffer in dienst van NEC met Kevin Conboy

Daarna kende AZ een goede fase, waarin het enkele goede kansen creëerde. Na 25 minuten bekroonde Roy Beerens de veerkracht van AZ met de gelijkmaker. De buitenspeler profiteerde handig, toen NEC-keeper Karl-Johan Johnsson een schot van Aron Jóhannsson losliet.

Na rust ging het echter opnieuw mis voor AZ. NEC was al de gehele wedstrijd gevaarlijk geweest via standaardsituaties en in de 53ste minuut was het raak. Een corner van Ryan Koolwijk werd ingekopt door Jahanbakhsh, die zijn eerste doelpunt voor NEC maakte. Die Iraniër zette met nog achttien minuten te gaan NEC zelfs op 3-1. Na goed doorkoppen van Michael Higdon schoot hij de bal fraai over AZ-doelman Esteban heen.

Daarmee was NEC echter nog niet in veilige haven, want tien minuten voor tijd bracht invaller Steven Berghuis de spanning terug in de wedstrijd. De buitenspeler dribbelde van rechts naar binnen en schoot de bal vervolgens met links in de bovenhoek. Daarop haalde Advocaat centrale verdediger Jan Wuytens naar de kant en bracht spits Denni Avdic in zijn plaats. Dat leverde een hectische slotfase op, maar een gelijkmaker bleef uit in Nijmegen.

Door de nederlaag daalt AZ naar de zesde plaats in de Eredivisie, met 24 punten uit vijftien wedstrijden. NEC blijft ondanks de zege hekkensluiter, maar verkleinde wel het gat naar ADO Den Haag en RKC Waalwijk tot een punt.