Italië wint 'meest nutteloze interland', doelpuntenfestival Noorwegen

Niet alleen het Nederlands elftal oefende dinsdagavond, kriskras in Europa stonden er vriendschappelijke interlands op het programma. Een overzicht, met onder meer aandacht voor Italië, België, Frankrijk en een doelpuntenverliefd Noorwegen.

Turkije
Turkije
2 - 3
Italië
Italië

De meest nutteloze interland ooit, zo werd het treffen met Turkije wel geafficheerd door de Italiaanse media. In de 'strijd om het brons' in play-offtraject C van de Europese zone moest de voor WK-deelname uitgeschakelde Europees kampioen al snel in de achtervolging door een goal van Cengiz Ünder, die profiteerde van een fout van Gianluigi Donnarumma. De ploeg van Roberto Mancini rechtte de rug en ging nog in de eerste helft erop en erover door doelpunten van Bryan Cristante en Giacomo Raspadori.

Diezelfde Raspadori leek het niemendalletje na 69 minuten in de plooi te leggen door overtuigend af te ronden. Turkije, waar Orkun Kökçü op de bank bleef, kwam dankzij Serdar Dursun nog tot een aansluitingstreffer, maar revanche voor de verloren EK-openingswedstrijd zat er niet in. Italië kan zich nu al gaan storten op het verdedigen van zijn EK-titel, al wacht eerst natuurlijk nog de campagne in de Nations League.

België
België
3 - 0
Burkina Faso

Bondscoach Roberto Martínez van België grijpt deze interlandperiode aan om spelers aan het werk te zien die zelden vlieguren maken in de nationale ploeg. Na het gelijkspel in Ierland van afgelopen zaterdag werd dinsdag Burkina Faso verslagen. Net als drie dagen geleden toonde Hans Vanaken zijn scorende vermogen; op aangeven van Leandro Trossard kopte de Club Brugge-speler na zestien minuten raak. Razendsnel daarna was Trossard er als de kippen bij om een rebound te verzilveren.

Wie zich instelde op een doelpuntenfestijn werd danig teleurgesteld. De Rode Duivels dwongen in het restant nog maar weinig kansen af. Daarvoor lag het tempo te laag en verliepen de aanvalsopbouw te voorspelbaar. Toch gingen de Belgische fans nog met een glimlach naar huis door de 3-0 van oudgediende Christian Benteke.

Spanje
Spanje
5 - 0
IJsland
IJsland

In A Coruña oefende Spanje tegen een land dat de afgelopen jaren bezig is aan een vrije val op de FIFA-ranking: IJsland. La Roja toonde zich zoals verwacht heer en meester en zat halverwege al op rozen. Álvaro Morata sloeg in de 37ste minuut toe na een fraaie aanval, waarna hij nog voor rust vanaf de strafschopstip de marge verdubbelde. De Juventus-spits bereikte daarmee de mijlpaal van 25 goals in de nationale ploeg.

De pas negentienjarige Yeremi Pino maakte er vlak na rust 3-0 van, na een sterke actie van Jordi Alba. De gretige wereldkampioen van 2010 weigerde gas terug te nemen en dankzij invaller Pablo Sarabia werd het na een uur ook nog 4-0. Sarabia werd gelanceerd door Marcos Alonso en na 73 minuten deden de twee dit kunstje over, waarmee de eindstand werd vastgelegd.

Engeland
Engeland
3 - 0
Ivoorkust
Ivoorkust

Sébastien Haller stond in de basis bij Ivoorkust, maar erg vaak werd de Ajacied niet in stelling gebracht op Wembley. De vicekampioen van Europa, waar Harry Kane op de bank begon, speelde sterk en opende na een half uur dikverdiend de score. Bij zijn eerste basisplaats voor The Three Lions tikte Ollie Watkins binnen na fraai voorwerk van Raheem Sterling. Het was de Manchester City-aanvaller zelf die nog voor rust de 2-0 voor zijn rekening nam. Op dat moment was Ivoorkust door een rode kaart voor Serge Aurier (tweemaal geel) al tot een tiental gereduceerd.

De voor Engeland comfortabele omstandigheden haalden de angel uit de wedstrijd. Voor Ivoorkust was het na de hervatting een kwestie van de schade beperken en voor de Engelse spelers eigenlijk ook, gezien de vliegende tackles van de bezoekers, waar PSV'er Ibrahim Sangaré op de bank bleef. Diep in de blessuretijd, Haller was inmiddels al gewisseld, zorgde Tyrone Mings nog voor de 3-0.

Frankrijk
Frankrijk
5 - 0
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Olivier Giroud is hard op weg om Thierry Henry te onttronen als topscorer aller tijden van de Franse nationale ploeg. De routinier liet dinsdag tegen Zuid-Afrika alweer zijn 48ste treffer voor Les Bleus aantekenen, nog maar drie minder dan de Arsenal-icoon. De goal van Giroud (die zich knap vrijspeelde en daarna goed afrondde) betekende na 34 minuten de 2-0, na de openingstreffer van Kylian Mbappé.

Mbappé zorgde een kwartier voor tijd ook voor de 3-0 door een penalty te verzilveren. De eer was daarna aan Wissam Ben Yedder en Mattéo Guendouzi om de score verder op te voeren.

Noorwegen
Noorwegen
9 - 0
Armenië
Armenië

Als je een fictief elftal zou moeten formeren van sterspelers die het WK missen, dan zou Erling Haaland niet misstaan in de spits. De superster van Borussia Dortmund leverde met twee treffers zijn aandeel in de Noorse monsterzege op Armenië. Door een rode kaart van Arman Hovhannisyan speelde de underdog liefst 73 minuten met een man minder. Na 24 minuten opende Haaland het bal, waarna de score in een tijdsbestek van zes minuten werd opgevoerd via Joshua King en Kristian Thorstvedt. Door goals van nog eens King en Haaland stond het halverwege al 5-0, waarna het doelpuntenfestijn na de hervatting werd voortgezet door goals van King (z'n derde dus), Mats Daehli en Alexander Sørloth. Tussendoor maakte Kamo Hovhannisyan nog een eigen doelpunt.