Ipswich verzekerd van Europees voetbal

Ipswich Town heeft zich verzekerd van Europees voetbal. Op welk podium de Tractors is onzeker. De andere kandidaten in de race voor een plaats in de Champions League, Arsenal en Leeds, maakten ook geen fout. In de strijd tegen degradatie leed Coventry een gevoelige nederlaag.

Arsenal heeft in de tweede helft korte metten gemaakt met Everton (4-1). De ploeg uit Liverpool maakte via Kevin Campbell de openingstreffer van Fred Ljungberg nog ongedaan, maar Everton kon het slechts tot aan de rust bijbenen. Arsenal domineerde de tweede 45 minuten. Gilles Grimandi, Sylvain Wiltord en Thierry Henry bevestigden het kwaliteitsverschil. Everton verloor niet alleen punten. De Portugese verdediger Abel Xavier hield een rode kaart over aan het bezoek aan Highbury.

Leeds United toonde bij West Ham United de goede vorm (0-2). De doelpunten van Robbie Keane en Rio Ferdinand waren genoeg voor de vijfde zege op rij. De rode kaart voor David Batty bracht de zege niet in gevaar. West Ham kon niet profiteren de veertig minuten overtalsituatie.

Ipswich Town kende weinig moeite met Coventry City (2-0). De ploeg van George Burley slaagde er aanvankelijk niet in om het verschil in doelpunten uit te drukken. Martijn Reuser brak de ban. De Nederlander tekende op aangeven van Jermaine Wright voor de openingstreffer. In de tweede helft leek de gelijkmaker van Coventry een kwestie van tijd. Het schot van Jermaine Wright, via Coventry-verdediger Gary Breen van richting veranderd, maakte echter een voortijdig einde aan de illusies van Coventry.

De overwinning van Ipswich Town bracht Coventry City in de problemen. Verliezend coach Gorden Strachan zag de afstand tot zijn concurrenten oplopen. Vooral de opmerkelijk 3-0 zege van Middlesbrough bij Leicester City was een stevige streep door de rekening. Hamilton Ricard, Alen Boksic en Paul Ince bezorgden Boro drie belangrijke punten.

Chelsea moet haar Europese aspiraties even in de koelkast zetten. Charlton Athletic won op Stamford Bridge met 1-0. Shaun Bartlett profiteerde van een keepersfout van Carlo Cudicini. Aston Villa en Southampton werkten een teleurstellende wedstrijd af. Beide ploegen verdienden niet meer dan een punt (0-0). Bradford City behoudt een (kleine) hoop op handhaving. De hekkensluiter bracht Derby County een nederlaag toe. Ashley Ward was met twee doelpunten de grote man bij Bradford. Derby County speelde het laatste half uur met tien man. Een tackle met twee benen op Stuart McCall kostte Seth Johnson een rode kaart. Sunderland en Newcastle United hielden elkaar in evenwicht. Patrice Carteron bracht in de tweede helft de thuisploeg aan de leiding. In de slotfase kwam Newcastle via verdediger Andy O'Brien op gelijke hoogte.