Inzaghi blijft ondanks alles een Milan-held

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt elke week vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Ditmaal op het laatste duel van Filippo Inzaghi als trainer van AC Milan, vanavond om 20.45 uur uit tegen Atalanta Bergamo

Inzaghi blijft ondanks alles een Milan-held

Dat Inzaghi in Bergamo zijn laatste wedstrijd als trainer van Milan leidt, is een gegeven vol symboliek. Het einde aan een lijdensweg als trainer komt namelijk op de grond waarop hij opbloeide als speler. In het Atleti Azzurri d'Italia, het stadion met de mooiste naam van Italië, maakte Inzaghi in het seizoen 1996/'97 liefst 24 doelpunten. Het leverde hem een transfer naar Juventus op, dat 23 miljard lire voor hem betaalde. Vier jaar later ging hij voor zeventig miljard lire naar Milan, waar hij tot 2012 voor zou spelen.

Het waren tijden waarin Inzaghi een superster was. Een groter contrast met nu bestaat niet, hoewel de ultra's van Milan de voormalige spits nooit hebben laten vallen. 'Pippo Inzaghi, segna per noi', het lied waarmee fans jarenlang om een doelpunt van SuperPippo vroegen, klonk ook dit seizoen vaak in San Siro. Een ode van de supporters aan een held in nood.

Het klassieke Inzaghi-beeld na een doelpunt: volledig buiten zinnen na een intikker.
Het klassieke Inzaghi-beeld na een doelpunt: volledig buiten zinnen na een intikker.

De echte fans van Milan zullen namelijk nooit vergeten wat Inzaghi voor hun club betekend heeft als speler. En wat hij voor de club hád kunnen betekenen als trainer. Als hij tenminste een eerlijke kans had gekregen. Want dat is hoe er door de tifosi over de aftakeling van hun club gedacht wordt. Directeur Adriano Galliani en eigenaar Silvio Berlusconi zijn volgens hen de schuldigen. Hen wordt aangerekend dat zij na Clarence Seedorf opnieuw een clubicoon hebben afgebrand.

Het is een denkwijze die in Italiaanse kranten veel gehoor vindt. Berlusconi en Galliani hebben Inzaghi, vanaf het moment dat het moeilijk werd, als een baksteen laten vallen. Natuurlijk heeft de coach fouten gemaakt; wat kun je anders verwachten van een beginnende trainer? Maar in plaats van ruggensteun kreeg Inzaghi een mes in zijn rug. De afgelopen dagen onderhandelde Milan open en bloot met Carlo Ancelotti. Hoe erg kun je een zittende coach krenken? Het onderschreef maar weer eens dat Inzaghi aan zijn allerlaatste dagen als trainer van de Rossoneri bezig is.

Inzaghi en Berlusconi in gelukkiger tijden: na de Champions League-winst in 2007.
Inzaghi en Berlusconi in gelukkiger tijden: na de Champions League-winst in 2007.

Inzaghi's opvolger wacht een loodzware taak. Milan is bestuurlijk een slangenkuil, de selectie is uiteengevallen en fans hebben zich van de club afgekeerd. Niet gek, want er heerst al bijna twee seizoenen een rottende onzekerheid bij de ooit zo roemruchte grootmacht. Over de trainerspositie, toekomst van de spelers en de overname die nog steeds niet is afgerond.

In die totale chaos heeft Inzaghi zijn eerste stappen als trainer moeten zetten. Een missie die gedoemd was te mislukken. Toch zal Inzaghi zijn status van legende niet kwijtraken. Want als de directie niet weet hoe het met clubiconen om moet gaan, betekent niet dat de supporters dat ook moeten doen. Zij zijn het geweten van de club. Zij zijn het enige wat Milan nog groot maakt.

Programma
Hellas Verona 30-05
18:00
Juventus
Atalanta Bergamo 30-05
20:45
AC Milan
Cagliari 31-05
18:00
Udinese
Torino 31-05
20:45
Cesena
Fiorentina 31-05
20:45
Chievo
Internazionale 31-05
20:45
Empoli
Sassuolo 31-05
20:45
Genoa
Napoli 31-05
20:45
Lazio
AS Roma 31-05
20:45
Palermo
Sampdoria 31-05
20:45
Parma
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.