Invoering van zuivere speeltijd is proces van lange adem

Reacties

Zuivere speeltijd in het topvoetbal, is dat een utopie of daadwerkelijk een optie? Wat in ieder geval kraakhelder is; voetbalfans hoeven niet te rekenen op een snelle invoering van de spelregel.

Invoering van zuivere speeltijd is proces van lange adem
© Pro Shots

Het duel Getafe - Ajax is inmiddels veelbesproken en zorgde bij veel voetballiefhebbers voor ergernis. Er was slechts sprake van 42 minuten zuivere speeltijd. VI dook in de ins en outs van dit al veel vaker geopperde verbeterpunt en zocht ook contact met de KNVB. De Nederlandse voetbalbond is een voorloper als het gaat om technologische ontwikkeling in de voetballerij.

De invoering van zuivere speeltijd is zeker niet zomaar gedaan, maar de KNVB staat absoluut open voor dit soort veranderingen, zo laat secretaris-generaal Gijs de Jong weten. Idealiter begint de testfase tijdens een toernooi, niet direct in competitievorm.

Om het ooit zo ver te laten komen, zal eerst geëxperimenteerd moeten worden. Zo'n proef zou zeker bij de KNVB passen. 'Dan moet je zoeken naar een plek waar je het breder kunt gebruiken. Voor zuivere speeltijd moet je echt naar een toernooiversie kijken. Hoe kan je het doen en tijdens welke toernooien?', zo schetst De Jong enkele vraagstukken die hij en de KNVB in de toekomst hopen te beantwoorden.

De Nederlandse voetbalbond heeft zuivere speeltijd in ieder geval nadrukkelijk op de agenda staan. 'Zulke dingen moet je ook doen, wil je zorgen dat het voetbal in 2050 ook nog aantrekkelijk is', legt De Jong uit. 'Voor het betaald voetbal zitten we in de fase van agenderen, binnen het recreatieve voetbal willen we actief gaan experimenteren.'

Wie denkt dat de stadionklokken in de Eredivisie volgend seizoen stop worden gezet als de bal buiten de lijnen gaat, komt bedrogen uit. De FIFA vindt dat het voorlopig vernieuwend genoeg is geweest en richt zich tot en met WK in Qatar (eind 2022) louter op het doorontwikkelen en verbeteren van de VAR. 'Daarom zal het niet eerder dan het seizoen 2023/24 zijn tot we überhaupt kunnen testen met zuivere speeltijd in het betaald voetbal', zo schetst De Jong.

Meer weten over het fenomeen zuivere speeltijd, de nasleep van Getafe-Ajax en de kijk van voormalig hockeybondscoach en gouden medaille-winnaar Marc Lammers op deze discussie? Lees dan ons PRO-stuk. 'In het hockey lachen ze erom.'

Poll Is zuivere speeltijd in het voetbal een goed idee?
  • Ja
  • Nee
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.