RB Leipzig heeft mede dankzij een glansrol van invaller Emil Forsberg drie punten gepakt in het thuisduel met 1899 Hoffenheim. De Zweed, die binnenkort naar de Verenigde Staten verhuist, nam met een goal en een 'assist' afscheid van de Leipzig-fans.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 1
1899 Hoffenheim

Leipzig wist vooraf dat het bij een zege kon uitlopen op Borussia Dortmund, dat gelijk speelde op bezoek bij FC Augsburg. Xavi Simons was een van de eerste spelers die dreigend werd voor het doel van Hoffenheim-keeper Oliver Baumann. De Oranje-international zag zijn schot in het strafschopgebied gekeerd worden door Baumann. De goalie van de gasten had later ook een antwoord op een uithaal van Yussuf Poulsen.

Frustratie Simons
Bij Hoffenheim ontbrak de geblesseerde Wout Weghorst. De bezoekers hadden lange tijd niet veel in te brengen in Leipzig en kwamen na ruim een half uur op achterstand. Na een afgeslagen vrije trap stond Lukas Klostermann vrij bij de tweede paal en tikte raak. In de minuten die volgden kreeg zowel Simons (geplaatst schot) als Christoph Baumgartner (kopbal) een goede kans om de 2-0 te maken, maar beide keren lag Baumann in de weg.

De gemiste kansen braken Leipzig nog voor de pauze op: uit een vrije trap van Robert Skov kopte Ozan Kabak de verrassende gelijkmaker binnen. Het slot van de eerste helft leidde tot de nodige frustratie bij Simons, die al vloekend de catacomben opzocht. Kort na de rust gebruikte de huurling van Paris Saint-Germain zijn gedrevenheid om uit te halen en zijn schot ging via de binnenkant van de paal uit het doel.

Heldenrol
Na ruim een uur besloot Leipzig-trainer Marco Rose Forsberg in te brengen. De Zweed verruilt in januari Leipzig voor New York Red Bulls en werkte na negen jaar in dienst van Leipzig zijn laatste duel in de Red Bull Arena af. Vijf minuten na zijn entree schoot Forsberg op aangeven van Lois Openda de 2-1 binnen. Kort daarna was hij ook betrokken bij de 3-1. Nadat een schot van Forsberg tegen de lat kwam, stond Mohamed Simakan op de juiste plek om de wedstrijd te beslissen.

In de blessuretijd werd een doelpunt van Forsberg nog afgekeurd vanwege buitenspel. Leipzig komt door de heldenrol van de Zweed, die 324 duels voor de huidige nummer in de Bundesliga speelde, op gelijke hoogte met nummer twee Bayern München en op vier punten van koploper Bayer Leverkusen. Leipzig en Forsberg sluiten de eerste seizoenshelft en hun jarenlange samenwerking volgende week dinsdagavond af tegen Werder Bremen.