Invaller Eriksen voorkomt in extremis einde feestweek Tottenham

Tottenham Hotspur is zaterdagmiddag met de schrik vrijgekomen. De outsider voor het kampioenschap in de Premier League leek punten te gaan verspelen tegen Burnley, maar vlak voor tijd bezorgde Christian Eriksen zijn ploeg toch nog de volle buit. De achterstand op koploper Manchester City blijft hierdoor vijf punten bedragen.

Tottenham Hotspur
1 - 0
Burnley
Burnley

Eric Dier is ziek en Eriksen kreeg in eerste instantie rust, waardoor Oliver Skipp van Mauricio Pochettino zijn basisdebuut mocht maken in de Premier League. De achttienjarige middenvelder hield zich goed staande, maar zag zijn ploeggenoten teleurstellen tegen het stugge Burnley. Tottenham speelde een erg matige eerste helft en kreeg voor rust maar twee serieuze kansen, via Lucas Moura en Delli Alli. Doelman Hugo Lloris had geluk dat Ashley Barnes bij een tegenaanval van Burnley recht op zijn lichaam kopte.

Vroeg in de tweede helft kreeg Barnes opnieuw een goede kans. Ditmaal werd zijn halve omhaal geblokt door Harry Kane. Tottenham verbeterde zichzelf hierna niet en twintig minuten na rust werd Eriksen daarom toch maar in de ploeg gebracht. Lucas maakte plaats en met Eriksen binnen de lijnen werd de druk opgevoerd. Een inzet van Erik Lamela werd een kwartier voor tijd gekeerd door Burnley-doelman Joe Hart.

Direct na deze kans werd Skipp naar de kant gehaald en kwam ook Heung-Min Son er nog in bij Tottenham. Hij schoot vijf minuten voor tijd uit een lastige hoek voorlangs en niet veel later had Alli pech met een inzet bij de tweede paal. Het duel leek zo in 0-0 te gaan eindigen, maar in blessuretijd ging het toch nog mis voor Burnley. Eriksen werd vrijgespeeld en schoot de voor Tottenham verlossende 1-0 tegen de touwen.

Zodoende werd het toch een feestweek voor Tottenham. Midweeks plaatste de ploeg van Pochettino zich al voor de knock-outfase van de Champions League en dankzij de moeizame overwinning op Burnley blijft Tottenham ook meedoen in de top van de Premier League. Woensdag spelen Eriksen en co in de kwartfinale van de League Cup tegen aartsrivaal Arsenal.

Watford
Watford
3 - 2
Cardiff City

Daryl Janmaat is nog altijd niet hersteld van zijn knieblessure en ontbrak daarom ook tegen Cardiff City weer. Vanaf de tribune zag de rechtsback een bijzondere wedstrijd en schitterende doelpunten. Gerard Deulofeu opende in de zestiende minuut de score. De Spanjaard dribbelde met een razendsnelle voetbeweging door het centrum van de Cardiff-defensie heen en schoot raak. De 2-0 van José Holebas, zeven minuten na rust, was ook erg mooi. Hij draaide de bal vanuit de tweede lijn achter Neil Etheridge.

De keeper van Cardiff was twintig minuten voor tijd ook kansloos bij de inzet van Domingos Quina, die na een vlot lopende aanval trefzeker was met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Voor de negentienjarige Portugees betekende het zijn eerste doelpunt in de Premier League. Het kunststukje leek de beslissing in de wedstrijd te betekenen, maar Cardiff maakte het via goals van Junior Hoilett (prachtige krul in de kruising) en Bobby Reid (uit de kluts) toch nog spannend. Een punt zat er echter niet in voor de gasten.

Wolverhampton Wanderers
2 - 0
AFC Bournemouth

Wolverhampton Wanderers stond voor het eerst in de geschiedenis van de club op het hoogste niveau tegenover AFC Bournemouth. Het werd een wedstrijd om nog eens aan terug te denken, dankzij een 2-0 overwinning. In de twaalfde minuut kon Nathan Aké Diogo Jota niet afstoppen. De Nederlander zag Jota de bal bij de tweede paal neerleggen, waar Raúl Jiménez van dichtbij binnentikte. In blessuretijd verzorgde invaller Ivan Cavaleiro, nadat Junior Stanislas namens Bournemouth nog de lat had geraakt met een vrije trap, het slotakkoord.

Crystal Palace
1 - 0
Leicester City

Crystal Palace - Leicester City was geen hoogstaande wedstrijd, maar het winnende doelpunt van Luka Milivojevic was wél van grote klasse. De middenvelder van Palace opende zes minuten voor rust de score met een heerlijk schot vanuit de tweede lijn. Voor de thuisploeg, met Patrick van Aanholt van begin tot einde binnen de lijnen, was deze goal voldoende voor de drie punten. Palace zet daarmee een flinke stap uit de degradatiezone: de voorsprong op Huddersfield Town, dat net onder de streep staat, bedraagt nu vijf punten.

Huddersfield Town
0 - 1
Newcastle United

Voor het eerst dit seizoen had Juninho Bacuna een basisplaats bij een competitiewedstrijd van Huddersfield Town. Ook Terence Kongolo verscheen aan de aftrap en hij kon de openingstreffer van Salomón Rondón, tien minuten na rust, niet voorkomen. De spits was het eindstation van een prima Newcastle-aanval en gleed de bal van dichtbij binnen. Huddersfield probeerde hierna nog wel wat terug te doen, maar dat lukte niet. Na drie competitieduels op rij zonder zege pakte Newcastle nu weer eens de volle buit.