Invaller Boëtius staat aan basis onverwacht feest Mainz

De opmars van Bayer Leverkusen is gestuit. Na vier zeges op rij moest de nummer drie van Duitsland tegen FSV Mainz 05 een nederlaag slikken.

FSV Mainz 05
3 - 2
Bayer Leverkusen

Patrik Schick is een van de pijlers onder het succes van Leverkusen. Met Florian Wirtz als voornaamste aangever scoorde de Tsjechische spits dit seizoen negentien keer in de eerste 22 speelrondes. Dat juist hij vrijdag na ruim een half uur zijn ploeg met een treffer de goede weg wees, was dan ook niet verrassend.

Met zijn doelpunt kwam Schick ook weer een stapje dichter bij het clubrecord van Stefan Kiessling, die in het seizoen 2012/13 op 25 goals eindigde. De spits, die in 2020 door Peter Bosz naar Leverkusen werd gehaald, mengt zich in de strijd om de Duitse topscorerstitel. Zijn voorsprong op Erling Haaland is gegroeid tot vier doelpunten, zijn achterstand op Robert Lewandowski verkleind tot zes goals.

Voor Leverkusen is Schick van enorme waarde, maar hij is niet onmisbaar. Dat werd duidelijk nadat hij kort na rust geblesseerd naar de kant was gegaan. Zonder de spits moest het na de gelijkmaker van Aaron op zoek naar een tweede treffer. Lucas Alario bracht Die Werkself de gewenste voorsprong.

Voor een vijfde zege op rij was het niet genoeg. Jean-Paul Boëtius, die met Delano Burgzorg in de slotfase werd ingebracht, tekende in de 84ste minuut voor de gelijkmaker voor Mainz. Marcus Ingvartsen maakte het feest voor de thuisploeg compleet; 3-2.

Door het verlies kon Leverkusen de druk op nummer twee Borussia Dortmund niet vergroten. De achterstand van de ploeg van Jeremie Frimpong (basis), Timothy Fosu Mensah, Daley Sinkgraven (bank) en Mitchel Bakker (schorsing) blijft vijf punten. Mainz is door het succes geklommen op de ranglijst.