Initiatiefrijk Italië moet na penalty's buigen voor Spanje

Spanje heeft zich tegen een initiatiefrijk Italië met de grootste moeite geplaatst voor de finale van het toernooi om de Confederations Cup. Zonder de geblesseerde aanvalsleider Mario Balotelli waren de Italianen lange de tijd de bovenliggende partij. Gescoord werd er echter niet in 120 minuten, waarna Leonardo Bonucci (foto) in de penaltyserie de schlemiel werd door als enige van de veertien strafschoppennemers te missen. Jesús Navas trof daarna wel doel voor Spanje.

Met de desastreuze 4-0 nederlaag in de EK-finale van vorig jaar nog in het achterhoofd had de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli er bij zijn spelers op gehamerd om niet op de eigen helft te blijven hangen tegen de regerend en Europees wereldkampioen.

Om die instructies kracht bij te zetten, liet Prandelli zijn ploeg aantreden in een 3-4-2-1-formatie. Met een dergelijke speelwijze had Italië het Spanje tijdens de groepswedstrijd op de Europese eindronde van vorig jaar nog wel moeilijk gemaakt (1-1).

De plannen van Prandelli hadden hun uitwerking, want Spanje had zichtbaar moeite om in balbezit te blijven tegen het gegroepeerd verdedigende en regelmatig pressende Italië. Met Daniele De Rossi en Andrea Pirlo als regisseurs hadden de Azzurri het middenveld in de eerste helft zelfs regelmatig in handen en op de flanken profiteerden Emanuele Giaccherini en Christian Maggio van de grote ruimtes. Dat resulteerde in een handvol kansen. De Rossi, Marchisio en Giaccherini kwamen stuk voor stuk in scoringspositie, maar konden doelman Iker Casillas niet passeren. De Spaanse doelman leek wel verslagen toen Christian Maggio vrij in kon koppen uit een voorzet van Giaccherini, maar opnieuw was Casillas een sta-in-de-weg.

Aan de andere kant was alleen Fernando Torres dicht bij een doelpunt. De vervanger van de geblesseerde Roberto Soldado speelde zich knap vrij maar schoot vervolgens voorlangs, waardoor Gianluigi Buffon niet in actie hoefde te komen.

Na rust voltrok zich hetzelfde spelbeeld, maar het overwicht van Italië resulteerde nu niet in grote kansen. De beste mogelijkheden waren uiteindelijk voor Spanje, omdat de ruimte achter de Italiaanse defensie steeds groter werd naarmate de tweede helft vorderde. Buffon voorkwam echter dat de doorgebroken Pedro gericht kon vuren, terwijl Gerard Piqué in kansrijke positie hoog over schoot. Het duel liep daardoor uit op een ware uitputtingsslag. In de verlenging stapelden de mogelijkheden zich op. Giaccherini schoot tegen de paal namens Italië, dat door ogenschijnlijke vermoeidheid echter niet meer in staat was om te domineren. Spanje – met controleur Javi Martínez als opmerkelijke gelegenheidsspits in plaats van de uitgebluste Torres – kreeg het initiatief daardoor terug maar hielp via Piqué, Jordi Alba en Sergio Ramos de ene na de andere grote kans om zeep.

Omdat een schot van Xavi via de hand van Buffon tegen de paal belandde en Martínez de daaropvolgende rebound, net als de ingevallen Navas daarna, voorlangs schoot waren er penalty's nodig om de tegenstander van Brazilië in de eindstrijd van aanstaande zondag te bepalen.

Opmerkelijk genoeg hadden beide ploegen het vizier plotseling wel op scherp toen het op strafschoppen aankwam. Buffon en Casillas werden keer op keer de verkeerde hoek ingestuurd, totdat Bonucci de zevende strafschop van Italië hoog over schot. Vervolgens schoot Navas Spanje overtuigend naar de finale tegen Brazilië.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.