Ingenieuze vrije trap helpt Fulham aan de jackpot en Premier League-rentree

Fulham keert na een afwezigheid van een jaar terug in de Premier League. Joe Bryan brak met een bijzondere vrije trap de ban in de verlenging van de finale van de play-offs tegen Brentford en groeide uit tot de man van de avond.

Brentford
Brentford
nv
1 - 2
Fulham
Fulham

Bryan maakte met een briljante ingeving het verschil in de meest lucratieve wedstrijd van het seizoen, die zeker niet de meest spectaculaire wedstrijd van het seizoen was. Fulham had in de tactische finale in een leeg Wembley het meeste balbezit en kreeg via Josh Onomah ook de beste kans van het eerste bedrijf. De inzet van de middenvelder werd gekeerd door David Raya. Een overtreding van Fulhams Harrison Reed op Brentfords Christian Norgaard gaf bij rust nog de meeste stof tot napraten: Reed kwam na zijn harde tackle bijzonder goed weg met slechts een gele kaart .

Brentfords 'BMW' - Said Benrahma, Bryan Mbeumo en Ollie Watkins - kwam niet in het stuk voor. Fulham bleef ook na rust sterker en Neeskens Kebano, de man in vorm bij Fulham, schoot uit een vrije trap maar net naast. Fulhams topscorer Aleksandar Mitrovic zag het overigens allemaal vanaf de zijlijn gebeuren. De man van 26 goals in het Championship miste de wedstrijden tegen Cardiff City in de halve finale van de play-offs al vanwege een hamstringblessure en is nog steeds niet honderd procent fit, waardoor hij op de bank plaatsnam.

Mitrovic werd duidelijk gemist voorin. Fulham deed zijn best om een doorbraak te forceren, maar Brentford verdedigde geconcentreerd en gaf nauwelijks wat weg. Door het minimale aantal serieuze kansen in de wedstrijd was 0-0 een logische uitslag en kreeg de finale een verlenging. Deze extra speeltijd ging Fulham in met Mitrovic, die vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd binnen de lijnen werd gebracht door manager Parker. Bobby Reid maakte plaats.

In de verlenging schoot Bryan Fulham op voorsprong. De linksback mocht aanleggen voor een vrije trap en gezien de enorme afstand richting het vijandige doel rekende alles en iedereen op een voorzet. Bryan verraste echter met een schot op doel en klopte David Raya in de korte hoek.

In de jacht op de gelijkmaker mocht voormalig Sparta-spits Halil Dervisoglu nog invallen bij Brentford, maar hij kon een nederlaag voor zijn ploeg niet voorkomen. Bryan profiteerde kort voor tijd van de ruimte die The Bees achterin weggaven en maakte na een zelf opgezette combinatie ook de 0-2, wat gezien de aansluitingstreffer van Henrik Dalsgaard nog een erg belangrijke goal bleek te zijn. Brentford durfde weer even te dromen, maar er was simpelweg te weinig tijd voor een gelijkmaker. Zo keert Fulham een jaar na de degradatie terug in de Premier League.