Indrukwekkend Italië bekroont perfecte kwalificatiereeks met galawedstrijd

Reacties

Italië kan met een geweldig gevoel toewerken naar het EK van volgend jaar. De ploeg van Roberto Mancini gebruikte maandag Armenië als speelbal en heeft in tien kwalificatieduels geen enkel punt laten liggen.

Indrukwekkend Italië bekroont perfecte kwalificatiereeks met galawedstrijd
© Pro Shots
Italië
Italië
9 - 1
Armenië
Armenië

In aanloop naar de kwalificatiewedstrijd van maandagavond zei Leonardo Bonucci nog dat Italië niet op het niveau zit van landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland, die in de ogen van de verdediger favoriet zijn voor het winnen van het EK. De Italianen zullen op dit toernooi toch echter zeker een outsider voor de eindzege zijn. Mancini heeft van de Azzurri weer een hecht collectief gesmeed en zijn ploeg loopt over van het zelfvertrouwen.

Ook tegen Armenië bleek dat weer. Bij rust stond Italië al op een 4-0 voorsprong, mede dankzij twee treffers van Ciro Immobile. In achttien wedstrijden in dit seizoen (voor club en land) heeft de spits nu negentien keer gescoord. Ook Nicolo Zaniolo en Nicolò Barella waren voor rust trefzeker en met een perfect geplaatst schot maakte Zaniolo een ruim kwartier in de tweede helft zijn tweede van de avond. Alessio Romagnoli tikte de 6-0 binnen, Jorginho benutte een strafschop en Riccardo Orsolini kopte raak voor de achtste Italiaanse goal.

Edgar Babayan mocht wat terugdoen namens Armenië (8-1), maar vervolgens was het weer de beurt aan Italië, dat via een rake kopbal van Federico Chiesa erg dicht bij de dubbele cijfers kwam. Dit leed bleef het arme Armenië bespaard. Het kwam drie keer eerder voor dat Italië minstens negen keer scoorde; dit was wel voor het eerst dat de ploeg zeven verschillende doelpuntenmakers had.

Indrukwekkende cijfers
Italië heeft nu elf wedstrijden op rij (waarvan dus tien in de EK-kwalificatiecyclus) gewonnen. De laatste misstap dateert van een jaar geleden, toen Portugal de ploeg van Mancini op een 0-0 gelijkspel hield in de Nations League. Het is voor het eerst dat Italië in één kalenderjaar tien overwinningen kan noteren en voor het eerst dat Italië zich met een perfecte score kwalificeert voor een eindtoernooi. Bovendien is Italië nu in vijftig thuiswedstrijden in een kwalificatiereeks (WK of EK) op rij ongeslagen, een geweldige serie.

Mancini hoopt dat zijn talentvolle ploeg kan blijven groeien. De coach heeft dertien van zijn eerste negentien wedstrijden als eindverantwoordelijke van het Italiaanse elftal gewonnen en presteert daarmee beter dan voorgangers als Roberto Donadoni en Marcelo Lippi. Met dertien uit negentien komt Mancini op gelijke hoogte met de legendarische Arrigo Sacchi. Sacchi slaagde er niet in om een grote titel te pakken met Italië (de WK-finale van 1994 werd verloren); Mancini hoopt dat over een paar maanden wél te kunnen doen.

Griekenland
Griekenland
2 - 1
Finland
Finland

Griekenland wist al dat het volgend jaar zal ontbreken op het EK, terwijl Finland zich afgelopen vrijdag juist voor het eerst in de geschiedenis wist te kwalificeren voor een eindronde. De Griekse bondscoach John van 't Schip hoopte de kwalificatiereeks voor eigen fans in ieder geval met een zege te kunnen afsluiten en hij gaf Vangelis Pavlidis (Willem II) en Pantelis Hatzidiakos (AZ) tegen de Finnen een basisplaats. Laatstgenoemde verloor na 27 minuten een kopduel met Teemu Pukki, waarna zijn collega's ook slordig verdedigden. Pukki strafte dit af voor de 0-1.

Na de start van de tweede helft had Griekenland niet lang de tijd nodig om de gelijkmaker binnen te werken. Petros Mantalos tikte binnen en zag Efthymios Koulouris de Grieken op voorsprong zetten. Finland slaagde er niet in om zich terug in de wedstrijd te knokken en dus kan Van 't Schip tevreden zijn over het einde van de EK-kwalificatiereeks. De laatste drie duels zijn nu allemaal gewonnen. Aan Van 't Schip de taak om hierop door te bouwen en de Griekse ploeg klaar te stomen voor de kwalificatiecyclus voor het WK van 2022 in Qatar.

Overige uitslag:


Ma 18 nov. 2019

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep J EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
10
10
0
0
37-4
+33
30
2
Finland
10
6
0
4
16-10
+6
18
3
Griekenland
10
4
2
4
12-14
-2
14
4
Bosnië-Herzegovina
10
4
1
5
20-17
+3
13
5
Armenië
10
3
1
6
14-25
-11
10
6
Liechtenstein
10
0
2
8
2-31
-29
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.