Indrukwekkend AZ sloopt Newcastle United

AZ heeft weer eens voor een geweldige avond gezorgd in het toernooi om de UEFA Cup. De Alkmaarders klaarden in eigen huis de loodzware klus tegen Newcastle United, dat in Engeland nog veel effectiever was geweest. De ploeg van Louis van Gaal deed precies wat nodig was en plaatste zich dankzij een 2-0 overwinning voor de kwartfinale.

De Noord-Hollanders hadden tien minuten nodig om op stoom te komen. Vanaf dat moment had AZ het initiatief stevig in handen. De spelers van Newcastle kregen geen centimeter ruimte en kwamen nauwelijks over de middenlijn. De zoveel geprezen aanval van The Magpies had niets in te brengen.

Zelf was AZ wél regelmatig gevaarlijk. Telkens waren Shota Arveladze en Danny Koevermans daarbij betrokken. Arveladze opende de score na dertien minuten. De Georgiër reageerde attent toen Koevermans van rechts snoeihard voorzette en de bal tussen de linies legde.

Tien minuten na rust zorgde Koevermans voor de 2-0. De sterke spits kopte raak uit een hoekschop van Maarten Martens. Een minuut later hielp Koevermans zijn ploeg bijna met een omhaal aan de verlossende derde treffer.

Het duel golfde daarna op en neer. Newcastle kreeg een paar kansen, maar stuitte op een sterk keepende Boy Waterman. Bovendien keurde scheidsrechter Bertrand Layec vlak voor tijd de 2-1 van Scott Parker af. Nicky Butt maakte in zijn ogen een overtreding.

Aan de andere kant had Arveladze even later voor het hoogtepunt kunnen zorgen. De lepe aanvaller speelde zijn tegenstander briljant door de benen maar zag de bal via Shay Given op de kruising belanden. Eerder had Newcastle al inzetten van Koevermans en Moussa Dembele van de lijn gehaald. De missers werden AZ niet fataal en met de billen op elkaar bereikte het de eindstreep en de laatste acht in de UEFA Cup.