In naam van Oranje: wurgende onzekerheid voor Blind

In naam van Oranje: wurgende onzekerheid voor Blind

data-height="125" data-width="397" data-align="center" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/1067275a-43c4-4c1f-aa8e-16ab7d3d5d93_image7596728637676100978.jpg" /> Bondscoach Louis van Gaal neemt het gevleugelde woord altijd graag in de mond: dóórselecteren. Het heeft iets vernederends voor degenen die in zijn ogen afgedankt moeten worden. Zoals melkkoeien na jaren trouwe dienst rijp zijn voor de slacht en worden afgevoerd. Maar in de prestatiegerichte voetbalwereld is weinig ruimte voor een menselijke behandeling of sentimenten.

Met meer dan normale belangstelling zal Van Gaal op 7 maart a.s. geïnteresseerd zijn in de uitkomst van de onderhandelingen tussen Ajax en Daley Blind, wiens contract deze zomer afloopt. Niet alleen betreft het hier de zoon van zijn rechterhand Danny Blind, de bijna 23-jarige verdediger fungeerde in de laatste interland tegen Italië immers ook als de nieuwe linksback van Oranje. Gaat Daley Blind een ongewisse toekomst tegemoet, of krijgt hij het vertrouwen van Ajax, de club waar zijn hart ligt, in de vorm van een aantrekkelijk meerjarig contract? Een wurgende onzekerheid.

Maar Ajax heeft zijn eigen belangen. Maandag zette een andere linksback, Nicolai Boilesen, bij de beloften zijn eerste schreden weer in een wedstrijd na een afwezigheid van anderhalf jaar door spierblessures. Voor wie hem al niet meer op het netvlies heeft staan: de Deen is twee jaar jonger dan Daley Blind, beschikt over een enorme actieradius en accelereert vooral veel sneller dan de zoon van de assistent-bondscoach. Nou ja, in goede doen dan.

Ajax heeft bij de beloften voor de plek van linkervleugelverdediger ook de twintigjarige Mitchell Dijks nog achter de hand. Hij is een wat flegmatieke voetballer maar een betere verdediger, vooral sterk in de lucht. Verder heeft Ajax tot 2015 voor de defensie een verbintenis met de aan ADO Den Haag uitgeleende Dico Koppers. Blind zou overigens ook centraal kunnen spelen als opvolger van Toby Alderweireld die graag naar het buitenland wil.

Maar wat Ajax nu precies met hem van plan is, wordt zo langzamerhand het best bewaarde geheim van de Arena. Je zou zeggen dat als het zogenoemde Technisch Hart grote plannen met hem heeft, dan waren technisch directeur Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Wim Jonk allang hijgend met een vet contract komen aanrennen, zoals ze dat wel met Viktor Fischer hebben gedaan. Het is dan ook best mogelijk dat er een magere aanbieding uit de la wordt getrokken, wat Blind als een signaal om te vertrekken moet opvatten. Gaan we straks dus een ordinair staaltje zien van dóórselecteren? Bewust of niet, Van Gaal heeft met zijn keuze voor Blind in Oranje die aanstaande onderhandelingen eens lekker onder druk gezet. Een international kan immers salarisverhoging vragen. Een goede linksback, zoals Maxwell, is zeldzaam en dus zijn gewicht in goud waard. Bovendien, door Blind de hele wedstrijd te laten spelen, benadrukte Van Gaal nog eens extra dat hij tijdens de afwezigheid van Boilesen grote stappen heeft gemaakt. Al blijft het pijnlijk te zien hoe een goede vleugelaanvaller tamelijk eenvoudig een pass of voorzet kan geven in een rechtstreeks gevecht met Blind. Niettemin hield hij zich tegen de Italianen toch vrij eenvoudig staande.

Los van dit alles zijn er natuurlijk de intriges van weleer die een rol kunnen spelen. De Cruijff-adepten hebben het nu voor het zeggen in Amsterdam Zuidoost. De naam Blind is besmet geraakt bij Ajax sinds vader Danny een rol speelde in de contrarevolutie en zijn lot verbond aan Van Gaal. Met name toen de huidige bondscoach werd aangesteld als algemeen directeur. Zo vreemd was de voorkeur van vader Danny voor Van Gaal niet, want zijn kop moest al snel rollen. Cruijff had de echte Ajacied, zoals de supporters hem toch altijd noemden, hoog genoteerd op het lijstje van personeel dat in aanmerking kwam voor ontslag. Hoewel El Salvador dit later weer ontkende.

Daley mag hopen dat dit allemaal geen rol meer speelt, al waart de geest van Van Gaal-hater Cruijff vaker rond dan ooit in de Arena en omgeving. Trainer Frank de Boer erkent dat 'de zoon van' een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, maar houdt zich op de vlakte als het gaat om zijn toekomst. Hij is stilletjes meer gecharmeerd van Boilesen. Het blijft echter ook voor de succesvolle coach van Ajax de vraag of, en wanneer, de Scandinaviër terugkeert op zijn oude niveau.

Ondanks het goede optreden van Blind is de vacature van linksback in Oranje met vraagtekens omgeven. Het centrum met Bruno Martins Indi, die ook als linkervleugelverdediger kan opereren, en Stefan de Vrij fungeerde naar behoren tegen Italië en verdient een nieuwe kans in maart tegen Estland en Roemenië. Dan wordt het interessant te zien of Van Gaal opnieuw Blind als linksback opstelt. Nadat Giovanni van Bronckhorst in 2010 zijn interlandcarrière beëindigde zijn er hele volksstammen op zijn plek uitgeprobeerd: Erik Pieters, Vurnon Anita, Edson Braafheid, Stijn Schaars, Jetro Willems en Bruno Martins Indi.

Op de laatste na konden ze geen van allen echt bekoren. Dus voor deze positie is het einde in Oranje zo langzamerhand wel bereikt van dóórselecteren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen