Ierse Van der Sar-fan (19) zat Ronaldo en Tadic in de weg

Reacties

Gavin Bazunu is een van de opvallendste spelers van deze interlandperiode. De doelman die al op zijn zestiende debuteerde op het hoogste niveau van Ierland was een sta-in-de-weg voor Portugal en Servië.

Ierse Van der Sar-fan (19) zat Ronaldo en Tadic in de weg
© Pro Shots

Het maakte Bazunu (19) niets uit dat Cristiano Ronaldo vorige week in de vijftiende minuut achter de bal ging staan, toen Portugal een strafschop kreeg in het WK-kwalificatieduel met Ierland. Hij had simpelweg zijn eerdere penalty's bekeken, zoals hij ook bij andere tegenstanders doet. Bazunu dook naar rechts en stopte Ronaldo's inzet.

Hoewel Ronaldo het verzet van Bazunu en zijn ploeggenoten met twee late kopgoals brak, complimenteerde de Portugese ster hem na afloop met zijn optreden. De doelman die onder contract staat bij Manchester City wordt in zijn land gezien als een absoluut toptalent dat de nieuwe Ierse ploeg moet leiden.

Dinsdag sloot hij de interlandperiode af met zijn sterkste interland tot dusver: tegen het Servië van Dusan Tadic maakte hij tien reddingen, eindstand 1-1. 'Gavin Bazunu, dat is de naam die vannacht door de nachtmerries van de Servische ploeg zal spoken', schreef de Servische site Mozzartsport.

Eng
Dat Bazunu zijn kans grijpt in het Ierse elftal, komt niet uit de lucht vallen. Als zestienjarige, zonder profcontract, debuteerde hij al bij zijn jeugdclub Shamrock Rovers. Hij stopte een strafschop in een van zijn eerste wedstrijden, waarin hij ook een serie zonder tegentreffers neerzette. 'Hij is nog lang niet fysiek volgroeid, dat kun je zien', zei zijn toenmalig trainer Stephen Bradley destijds. 'Maar als hij nog groter en sterker is, wordt het eng om te zien waartoe hij in staat is.'

De verleiding van interesse uit de Premier League kon Bazunu niet weerstaan. Als jongetje keek hij naar wedstrijden van Oranje en Manchester United om Edwin van der Sar aan het werk te zien, zijn grote voorbeeld. Liverpool stuurde keeperstrainer John Achterberg naar Ierland om Bazunu te scouten, maar het waren Tottenham Hotspur en Chelsea die tot het laatste moment met Man City om zijn handtekening vochten. The Citizens telden 420.000 euro neer voor een zestienjarige amateurspeler.

Vorig jaar werd hij verhuurd aan AFC Rochdale, dit seizoen aan League One-ploeg FC Portsmouth. Manager Danny Cowley deelt net als Man City-manager Pep Guardiola een belangrijke rol toe aan de keeper in de opbouw.

Ook Guardiola zal de prestaties van Bazunu bij zijn nationale ploeg hebben gezien. Daar krijgt hij de voorkeur boven Liverpool-reserve Caoimhin Kelleher als een van de nieuwe gezichten van het Ierse elftal, samen met Norwich City-spelers Andrew Omobamidele en Adam Idah die net als Bazunu van Nigeriaanse afkomst zijn. Ierland dreigt plaatsing voor het eerste WK sinds 2002 te missen, maar krijgt steeds meer hoop voor de toekomst.

Na afloop van de confrontatie met Portugal gaf Bazunu aan dat hij teleurgesteld was over zijn korte pass op Jeff Hendrick, die daarna met een overtreding op Bruno Fernandes de strafschop veroorzaakte. Dat hij de inzet van Cristiano Ronaldo pakte, beweerde hij, zat niet meer in zijn hoofd.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groep A WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Servië
8
6
2
0
18-9
+9
20
2
Portugal
8
5
2
1
17-6
+11
17
3
Ierland
8
2
3
3
11-8
+3
9
4
Luxemburg
8
3
0
5
8-18
-10
9
5
Azerbeidzjan
8
0
1
7
5-18
-13
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Ierland
Meer over Ierland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.