Ierland vecht zich tegen Italië naar achtste finale

Ierland heeft zich voor de achtste finale van het EK geplaatst door in de laatste groepswedstrijd te winnen van Italië, dat al zeker was van groepswinst. De Ieren wonnen voor het eerst in Groep E dankzij een late goal van Robbie Brady: 0-1.

Het einde leek nabij voor Ierland, toen Wes Hoolahan met nog tien minuten te spelen oog in oog met Salvatore Sirigu miste. De middenvelder kwam niet verder dan een slappe schuiver, maar brak de wedstrijd luttele tellen later open met een schitterende voorzet, die het hoofd van Brady bereikte. De middenvelder kopte zonder twijfel raak: 0-1.

Zo kreeg Ierland waar het de hele wedstrijd voor had gevochten. Waar Italië al zeker was van een plaats in de achtste finale na twee achtereenvolgende zeges, gingen de Ieren voor hun laatste kans. Dat was voor rust ook terug te zien in het spelbeeld, want Ierland toonde de meeste aanvallende intenties. In een doelpunt resulteerde dat voor rust niet, al was dat volgens het Ierse elftal deels te wijten aan scheidsrechter Ovidiu Hategan. Hij wilde niets van een strafschop weten toen James McClean vlak voor rust een duw in zijn rug kreeg van Federico Bernardeschi.

Laatstgenoemde was een van de acht nieuwe gezichten in de basis van Italië, dat in Lille weinig kansen kreeg. Pas een kwartier voor tijd was de ploeg van bondscoach Antonio Conte echt dicht bij een treffer. Lorenzo Insigne, die enkele minuten eerder als vervanger van Ciro Immobile binnen de lijnen was gekomen, dribbelde naar binnen en knalde de bal vervolgens met een curve tegen de paal. Zo bleef Ierland in leven. De ploeg van bondscoach Martin O'Neill balanceerde op de rand van de afgrond, maar redde het.

Dankzij de eerste overwinning van Ierland in de groepsfase neemt de nummer drie van Groep E het in de achtste finale op tegen Frankrijk. Italië speelt tegen Spanje. Door de overwinning van Ierland is het EK voor Turkije, de nummer drie van Poule D, voorbij.

Eindstand Groep E
Italië 3-6 (+2)
België 3-6 (+2)
Ierland 3-4 (-2)
Zweden 3-1 (-2)
Klik hier voor de analyse van dit duel. Lees hier het stuk over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.