Hyun-Jun Suk: knuffel-Koreaan in de Eredivisie

Reacties

Op de cover van VI's special over Buitenlandse Sterren in Nederland prijkt Milko Djurovski. De voormalige Joegoslavische vedette van FC Groningen is uiteraard geportretteerd met de voor hem kenmerkende sigaret. De Rookmagiër kon niet alleen fantastisch voetballen, als hij zin had, maar was in alles ook een absoluut cultfiguur.

Hyun-Jun Suk: knuffel-Koreaan in de Eredivisie

Als het op dat laatste aankomt, steekt Hyun-Jun Suk Djurovski naar de kroon. Daarom in Voetbal International van deze week een portret over deze paradijsvogel en zijn opmerkelijke levensverhaal.

Bijna acht jaar geleden hing de Zuid-Koreaan aan het hek bij het trainingsveld van Ajax. Met de camera om zijn nek leek hij niet meer dan een gemiddelde Aziatische toerist. Maar deze achttienjarige lange slungel had een droom en was op een missie: voetballen voor Ajax en de beste speler van de wereld worden.

Suk bedelde dagen achtereen om een kans bij trainer Martin Jol die hem die uiteindelijk ook gaf. 'Toen ik een keer naar het trainingsveld liep, hoorde ik iemand heel beleefd"Mister Martin" roepen', blikt Jol terug. 'Ik keek op en werd aangesproken door een buitenlandse jongen die vroeg of het mogelijk was om een keer mee te trainen. Ik schudde van nee, maar toen wees hij naar een jongen die naast hem stond. "It is for my friend Suk, and he is a very big talent". Iedere keer kwamen ze naar me toe en iedere keer diezelfde vraag... Ik begon me er gewoon ongemakkelijk bij te voelen.'

Ajax-trainer Martin Jol instrueert Hyun-Jun Suk voorafgaand aan zijn debuut in het thuisduel met Roda JC op 3 februari 2010.
Ajax-trainer Martin Jol instrueert Hyun-Jun Suk voorafgaand aan zijn debuut in het thuisduel met Roda JC op 3 februari 2010.

De spits werd een knuffel-Koreaan. Eerst in Amsterdam en daarna in Groningen, dat hem van Ajax overnam. Daar vertelde hij destijds zijn bizarre levensverhaal aan VI. Het ging over zijn jeugd, over het verdriet in het internaat, over zijn dominante vader, en over het kerkhof waar hij 's nachts tussen de doden en grafzerken moest hooghouden. Verder hield de gelukszoeker vast aan die ene droom: de Gouden Bal winnen.

Na anderhalf seizoen had Suk Groningen en Nederland zonder veel succes verlaten. Voetbal International sprak met Martin Jol, Pieter Huistra, Johan Kappelhof en Robert Maaskant over Sukkie, de spits die niet zo goed kon voetballen maar dwars door een muur liep als het moest.

En we spoorden de Zuid-Koreaan op via social media. De inmiddels 25-jarige Suk maakte een beetje naam in Portugal, verdiende veel geld in Saoedi-Arabië en zit nu even bij het Hongaarse Debreceni VSC. Hij wil nog steeds slagen in de absolute top, hij mist Nederland en wil zijn carrière afsluiten bij Ajax.

Lees het verhaal van de Knuffel-Koreaan in de Voetbal International van deze week of op VI Pro.
Buitenlandse Sterren In Nederland

De buitenlandse sterren-special ligt nu in de winkel. Hij is ook te bestellen in de Webshop.
Abonnees profiteren van 30% korting!Bestel de special

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.