Huntelaar trefzeker op Cyprus, Moniz dicht bij stunt

In de Europa League zijn de nodige Nederlanders actief. Voetbal International zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Op Cyprus stonden liefst vier landgenoten aan de aftrap tijdens de wedstrijd tussen AEK Larnaca en Schalke 04. Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen aan de kant bij het door Ton Caanen getrainde Larnaca en Klaas-Jan Huntelaar bij Schalke, waar Huub Stevens op de bank zit. De wedstrijd was een heel eenzijdige vertoning en halverwege leidden de bezoekers al met 3-0, mede door een treffer van Huntelaar. Ook na rust scoorde de spits nog één keer en bepaalde hij de eindstand kort voor tijd op 0-5. Aan een van de treffers van Huntelaar-makelij ging een enorme blunder van Tim de Cler (verkeerde terugspeelbal) vooraf.

Club Brugge was met twee overwinningen uitstekend begonnen aan de groepsfase van de Europa League, maar de ploeg van trainer Adrie Koster ging in de derde wedstrijd onderuit tegen Birmingham City. Met aanvoerder Ryan Donk van het eerste tot het laatste fluitsignaal op het veld werd het in de tiende minuut van de blessuretijd 1-2 door een doelpunt van Chris Wood. De wedstrijd had lang stil gelegen door een blessure bij Pablo. De verdediger van Birmingham kreeg bij een kopduel het hoofd van Joseph Akpala tegen zijn slaap, waarna de Spanjaard als een blok neerviel, roerloos bleef liggen en met een brancard het veld verliet.

Glenn Loovens speelde ook negentig minuten tijdens de uitwedstrijd tegen Rennes. De verdediger van Celtic zag hoe ploeggenoot Doo-Ri Cha na ruim een half uur de bezoekers een helpende hand toediende door zijn eigen doelman te verschalken. The Bhoys verlieten Frankrijk toch nog met een punt. Joe Ledley kopte twintig minuten voor tijd de gelijkmaker binnen.

Zoals bekend heeft Tottenham Hotspur Rafael van der Vaart niet ingeschreven voor de Europa League, aangezien manager Harry Redknapp zijn sterspelers rust geeft in dat toernooi. Met spelers als Thomas Carroll en Danny Rose aan de aftrap wonnen The Spurs in eigen huis toch nog met 1-0 van Rubin Kazan. Roman Pavlyuchenko zorgde na 33 minuten voor de enige treffer in de wedstrijd tegen zijn landgenoten.

Sporting Lissabon begon aan de thuiswedstrijd tegen FC Vaslui met Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel in de basis. Door treffers van Evaldo en Matías Fernández wonnen de Portugezen met 2-0. Kort voor rust ontsnapte Sporting nog aan een strafschop tegen, toen Schaars hands maakte. Van Wolfswinkel werd een kwartier voor tijd aan de kant gehaald door trainer Domingos Paciência.

Het Red Bull Salzburg van trainer Ricardo Moniz leek op weg naar een stunt in Spanje. Tot de 69ste minuut leidden Die Bullen met 2-0 bij Athletic de Bilbao, mede door een doelpunt van Leonardo. Binnen zes minuten kreeg de thuisclub twee strafschoppen, die door Fernando Llorente werden benut. Rasmus Lindgren veroorzaakte de tweede en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart, waardoor Red Bull eindigde met tien man.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. De standen van alle groepen vindt u hier. Foto: VI Images