Huntelaar belangrijk bij Schalke, Dortmund haalt uit

Klaas Jan Huntelaar heeft zijn ploeg Schalke 04 met de winnende treffer tegen Freiburg een dienst bewezen. Dortmund haalt uit tegen Kaiserslautern.

SC Freiburg-Schalke 04 1-2Hekkensluiter Schalke 04, dat de competitie dramatisch begon, hoopte in het uitduel met Freiburg op de ommekeer. De ploeg van trainer Felix Magath pakte al na tien minuten spelen de leiding. Ivan Rakitic scoorde op aangeven van Klaas Jan Huntelaar.

Na rust leek het lange tijd opnieuw mis te gaan voor Schalke. Twintig minuten voor tijd was Demba Cissé namelijk eindstation van een prachtige, vloeiend lopende aanval, de volledig terechte gelijkmaker tot gevolg: 1-1.

Schalke kwam hierna onder grote druk te staan, maar vertrok wonder boven wonder wél met de winst uit Freiburg. Joel Matip bracht de bal enkele minuten voor tijd in de tegenstoot bij Klaas Jan Huntelaar en de Nederlander tekende voor de onverdiende, maar niet minder welkome 1-2. De eerste punten voor Schalke waren dientengevolge een feit.

Hamburger SV-VfL Wolfsburg 1-3De thuisploeg had in de openingsfase het betere van het spel, maar het was Wolfsburg dat op voorsprong kwam. Edin Dzeko scoorde met een geplaatst schot in de rechter onderhoek: 0-1. Hamburger SV, met Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy in de basis, liet zich niet van de wijs brengen en ging op jacht naar de gelijkmaker.

Deze viel na een klein halfuur spelen en was dik verdiend. Op aangeven van Jonathan Pitroipa kopte Maxim Choupo-Moting van dichtbij binnen: 1-1.

Toch was het Wolfsburg dat in de tweede helft de wedstrijd na zich toe trok. Grafite frommelde in de zeventigste minuut de bal na een goede actie van Marcel Schäfer over de lijn: 1-2. Dezelfde Braziliaan troefde even later Mathijsen in een sprintduel af en zorgde met een schot in de korte hoek voor de 1-3 eindstand. Wolfsburg kroop door de winst weg van de onderste plaatsen.

Bayer Leverkusen-Eintracht Frankfurt 2-1Het duel tussen de twee middenmotors was vanaf de eerste seconde boeiend. Binnen tien seconden pakte de thuisploeg de leiding. Nicolai Jörgensen brak door op links en stelde Lars Bender met een prima voorzet in staat te scoren: 1-0.

Tien minuten later stond het alweer gelijk toen Theofanis Gekas zijn derde seizoenstreffer liet aantekenen. De Griek kopte een voorzet van Patrick Ochs binnen, nadat Manuel Friedrich in de lucht verslagen werd: 1-1.

Na rust won de thuisploeg het duel dat eigenlijk geen winnaar verdiende. De manier waarop was voor Frankfurt behoorlijk zuur. Vlak voor het verstrijken van de speeltijd vloerde Patrick Ochs de doorgebroken Arturo Vidal. Gevolg: strafschop voor Leverkusen en rood voor Ochs. Vanaf elf meter schoot Vidal zelf de winnende treffer binnen. Frankfurt zakte na de verliespartij naar de voorlaatste plaats.

Borussia Dortmund-1. FC Kaiserslautern 5-0 De thuisploeg had een relatief gemakkelijk avondje tegen Kaiserslautern. Dortmund had het betere van het spel. Dat resulteerde in een 2-0 ruststand. Op beide treffers (van Lucas Barrios en Kevin Großkreutz) was voormalig Feyenoorder Nuri Sahin de aangever.

Na rust ging de thuisploeg vrolijk verder. Sahin was eveneens de aangever bij de 3-0 van Mats Hummels door de bal panklaar op het hoofd van de centrale verdediger te leggen. Robert Lewandowski en Lucas Barrios bepaalden in het restant de uitslag op 5-0. Dortmund staat na de puike winst met twaalf punten uit vijf duels stevig op de tweede plaats. Borussia Mönchengladbach-FC Sankt Pauli 1-2Sankt Pauli had de gehele eerste helft een overwicht, maar verzuimde dat in de score uit te drukken. Waar de promovendus faalde in de afwerking, was het aan de kant van de thuisploeg, waar Roel Brouwers een basisplaats had, wél meteen raak. Daar was een spelhervatting voor nodig. De Venezolaan Juan Arango kon de bal uit een hoekschop volledig vrijstaand binnenwerken: 1-0.

Na rust kregen de bezoekers loon naar werken. De achterstand werd twintig minuten na rust weggepoetst door een doelpunt van Gerald Asamoah en vijf minuten later pakte Sankt Pauli zelfs de leiding. Een overtreding van Brouwers op Fin Bartels leverde de promovendus een strafschop op. Deze werd door Florian Bruns binnengeschoten. FC Nürnberg-VfB Stuttgart 2-1Het ploeterende Stüttgart kwam tegen Nürnberg al vroeg op achterstand. De bonkige aanvaller Julian Schieber schoot al na drie minuten spelen raak: 1-0.

Na rust zakte de thuisploeg ver in om de voorsprong te verdedigen. Deze houding leek de ploeg met een gelijkspel te moeten bekopen toen Duits international Cacau vijf minuten voor tijd de gelijkmaker binnen knalde.

Toch ging de winst in de slotseconden nog naar Nürnberg. Javier Pinola scoorde op aangeven van Schieber en bezorgde de thuisploeg de drie punten.