Horrorblessure McCarthy overschaduwt succesvol debuut Walcott

Theo Walcott heeft zaterdag succesvol gedebuteerd namens Everton. De ex-aanvaller van Arsenal was met zijn assist medeverantwoordelijk voor een gelijkspel tegen West Bromwich Albion. Een horrorblessure van James McCarthy overschaduwde het duel. Op de overige velden boekten de Nederlanders in de Premier League wisselende resultaten.

Everton - West Bromwich Albion 1-1
West Bromwich Albion boekte vorige week tegen Brighton & Hove Albion de eerste competitiezege sinds 19 augustus (!) en pakte zaterdag een knap punt op Goodison Park. Davy Klaassen zat opnieuw niet bij de wedstrijdselectie van Everton en zag zijn ploeg al in de zevende minuut op achterstand komen, toen Jay Rodríguez werd weggestuurd door Grzegorz Krychowiak. Oog in oog met doelman Jordan Pickford bleef Rodríguez koel in de afronding en schoot hij de 0-1 binnen.

Everton moest in de achtervolging, maar raakte McCarthy na een uur spelen kwijt. De middenvelder raakte zwaar geblesseerd toen hij een schot van José Salomón Rondón wilde voorkomen en moest met een brancard van het veld gehaald worden. McCarthy heeft een dubbele beenbreuk opgelopen; Rondón barstte in tranen uit toen hij zag wat hij (uiteraard onbedoeld) had veroorzaakt met zijn actie.

Wayne Rooney kwam als vervanger van McCarthy binnen de lijnen en hij was tien minuten na zijn invalbeurt belangrijk bij de gelijkmaker van Everton. Rooney vond met een geweldige pass de eerder deze week van Arsenal overgenomen Walcott, die de bal voor het doel kopte en zo bij zijn Everton-debuut de assist leverde op de 1-1 van Oumar Niasse. Mason Holgate bezorgde Everton in de zeven minuten blessuretijd nog bijna de zege, maar kopte over, waardoor The Toffees genoegen moesten nemen met een punt.

James McCarthy viel zaterdag zwaar geblesseerd uit.

Leicester City - Watford 2-0
Daryl Janmaat en Marvin Zeegelaar waren opnieuw de wingbacks bij Watford, dat zijn laatste competitieoverwinning boekte op 26 december. Leicester City was toen de tegenstander; zaterdag kregen The Foxes in eigen huis dus kans op sportieve wraak. Leicester begon ook sterk en Jamie Vardy kreeg al in de vijfde minuut een grote kans, maar Orestis Karnezis (de vervanger van de geblesseerde Heurelho Gomes) voorkwam met een uitstekende redding de vroege openingstreffer. Watford hield zich hierna voornamelijk bezig met verdedigen en liet Leicester het spel maken.

De defensieve muur van de bezoekers brak zes minuten voor rust, toen Vardy in het vijandelijke strafschopgebied werd neergehaald door Molla Wagué en een penalty verdiende. Vardy schoot deze strafschop zelf binnen. Watford moest in de tweede helft meer aan aanvallen denken, maar Leicester bleef de betere én gevaarlijkste ploeg. Karnezis moest opnieuw ingrijpen toen Vardy voor zijn neus opdook, terwijl Wilfred Ndidi de keeper ook niet wist te passeren. Het bleef daardoor spannend, maar in blessuretijd viel de 2-0 alsnog, via een prachtige sologoal van Riyad Mahrez.

Stoke City – Huddersfield Town 2-0
Paul Lambert debuteerde zaterdag als oefenmeester van Stoke City. De manager posteerde Erik Pieters in de basisopstelling en Bruno Martins Indi op de bank, Ibrahim Afellay ontbrak in de selectie van The Potters. Veel spektakel was de supporters niet geboden in de eerste helft, want pas vlak voor rust viel een écht hoogtepunt te noteren. Xherdan Shaqiri twijfelde te lang waardoor de in eerste instantie verslagen Jonas Lössl redding bracht.

Kort na de thee zorgde Joe Allen voor de voorsprong. De middenvelder rondde succesvol af op aangeven van Eric Maxim Choupo-Moting: 1-0. De treffer gaf Stoke nieuw elan, al kwamen Xherdan Shaqiri en Choupo-Moting niet tot scoren. Wél stond laatstgenoemd duo aan de basis van de 2-0. De Kameroener onderschepte de bal, vond de Zwitser, die Miame Biram Diouf bediende. De spits werkte de bal binnenkant paal tegen de touwen.

Huddersfield, met Rajiv van La Parra negentig minuten binnen de lijnen en Terence Kongolo de hele wedstrijd op de bank, kon nauwelijks een vuist meer maken. Hierdoor eindigde het debuut van Lambert in een 2-0 overwinning. Stoke staat door de winstpartij voorlopig niet meer op een degradatieplaats. Concurrenten Southampton en Swansea City komen op zondag en maandag in actie.

Rajiv van La Parra in duel met doelpuntenmaker Joe Allen.

West Ham United - AFC Bournemouth 1-1
Nathan Aké begon in de basis bij Bournemouth, dat op bezoek ging bij West Ham. De Nederlander zag de thuisploeg in het eerste bedrijf mogelijkheden missen. West Ham maakte de meeste aanspraak op een doelpunt, maar Bournemouth-keeper Asmir Begovic stond goed op zijn post. Met de brilstand op het scorebord vielen in het tweede bedrijf wél doelpunten.

Twintig minuten voor tijd was het eindelijk raak. Ryan Fraser schoot fraai binnen op aangeven van Junior Stanislas: 0-1. Lang konden The Cherries niet genieten van de voorsprong, want gelijk vanaf de aftrap was Javier Hernández trefzeker: 1-1. De goal van de Mexicaan zorgde voor een gelijke eindstand, waar beide teams weinig mee opschieten. Bournemouth staat twaalfde, West Ham elfde in de Premier League.