Hoogte- en dieptepunt voor Kluivert tijdens meeslepend duel met Amrabat

AS Roma heeft het lastige uitduel met het verrassend goed presterende Hellas Verona winnend afgesloten. In de zeer vermakelijke wedstrijd was er een hoofdrol voor Justin Kluivert: de vleugelspits scoorde, maar haalde het einde van de wedstrijd niet. Ook Sofyan Amrabat stond (namens de thuisploeg) in de spotlights.

Hellas Verona
1 - 3
AS Roma
AS Roma

Het duel van zondagavond was er eentje tussen de nummer acht en nummer vijf van de Serie A, waarbij met name de hoge klassering van Hellas opvalt. De ploeg die vorig seizoen de stap maakte naar het hoogste niveau doet het uitstekend, terwijl mede-promovendi Brescia (hekkensluiter) en Lecce (vijftiende) al volop vechten tegen degradatie. Dat de thuisploeg het dit seizoen goed doet, is mede te danken aan Amrabat. De middenvelder uit de jeugd van FC Utrecht verruilde de Domstad in 2017 voor Feyenoord, werd een jaar later verkocht aan Club Brugge, dat hem dit seizoen verhuurt aan de Italianen.

Amrabat begon ook zondag in de basis. Hij trof in het Stadio Marc'Antonio Bentegodi nóg een in Nederland opgegroeide en opgeleide speler, want Kluivert mocht bij de bezoekers eveneens vanaf het begin opdraven. De ex-Ajacied was in meerdere opzichten een van de hoofdrolspelers van de bijzonder enerverende eerste helft. Na een heerlijke pass van Lorenzo Pellegrini ging hij er in de zeventiende minuut namelijk vandoor op links, waarna hij (tussen de benen van de Hellas-keeper door) de 0-1 binnenschoot.

Tien minuten voor rust moest Kluivert vervolgens naar de kant, na een opmerkelijk moment. Hij probeerde een counter te voorkomen door de opstomende Mattia Zaccagni omver te kegelen. De scheidsrechter zag er opvallend genoeg geen overtreding in, maar Kluivert raakte wél zelf gebleseerd aan zijn bovenbeen. Op het moment dat hij gewisseld moest worden stond het overigens al 1-1, en dat was volledig terecht. Vier minuten na de openingsgoal kopte Davide Farraoni de bal van dichtbij binnen.

Na die gelijkmaker nam Hellas het heft volledig in handen. Een rake volley van Samuel Di Carmine werd afgevlagd wegens buitenspel, een kopbal van Amir Rrahmani raakte de paal, waarna de tweede goal van Faraoni eveneens werd afgekeurd. Ook dat moment was opmerkelijk. Darko Lazovic gaf de assist, maar de VAR ging kijken of in aanloop naar die goal niets onoorbaars was gebeurd. Iedereen focuste zich op het feit of de bal wel of niet over de achterlijn was geweest, maar plotseling bleek dat Lazovic een paar momenten eerder centimeters buitenspel had gestaan, waardoor de hamvraag plotseling helemaal niet relevant meer was.

Maar net toen Hellas leek te gaan doordrukken, was het aan de andere kant raak. Na een overtreding op Edin Dzeko benutte Diego Perotti (uitgerekend de man die voor Kluivert binnen de lijnen was gekomen) de toegekende penalty feilloos: 1-2. Die stand bleef na rust lang staan, ook omdat Roma wederom ontsnapte. Hellas kreeg een penalty na hands van Chris Smalling, maar de VAR constateerde dat daar een buitenspelmoment aan vooraf was gegaan: geen penalty. Mede dankzij flink tijdrekken - en de beslissende 1-3 van Henrikh Mkhitaryan in blessuretijd, vlak na een enorme kans voor Hellas - sleepten de Romeinen de zege uit het vuur. Daardoor zijn ze gestegen naar de vierde plek in de competitie.