Hoofdrollen voor fenomeen Dessers en videoscheids bij degradatie NEC

NAC Breda keert komend seizoen terug in de Eredivisie. De Brabanders waren mede dankzij een hattrick van Cyriel Dessers met 1-4 te sterk voor NEC in de return van de play-offs om promotie/degradatie.

Na de 1-0 van afgelopen donderdag in Breda begon NAC met een uitstekende uitgangspositie aan de return in De Goffert. De bezoekers wisten dat ze met één uitdoelpunt een megastap richting de Eredivisie zouden zetten. NEC zou in dat geval immers drie keer moeten scoren, iets wat de Nijmegenaren slechts drie keer eerder lukte dit seizoen.

Met dat in het achterhoofd begon NAC furieus en met resultaat: binnen zeven minuten was het raak. Lorenzo Burnet trok Giovanni Korte naar de grond in het strafschopgebied. Scheidsrechter Kevin Blom vond het in eerste instantie geen penalty waard, maar wees na ingrijpen van de videoscheidsrechter alsnog naar de stip. Dessers maakte vervolgens geen fout: 0-1.

Het betekende een enorme dreun voor NEC, maar via een vergelijkbare situatie kwam de formatie van interim-trainer Ron de Groot in de 32ste minuut op gelijke hoogte. Bart Meijers ging in de fout tegen Taiwo Awoniyi en ook hier werd pas na inmenging van de videoscheids een strafschop toegekend. Gregor Breinburg schoot door het midden binnen: 1-1.

Met die stand gingen beide ploegen de rust in. De Groot maakte van de pauze gebruik om zijn tweede wissel van de middag toe te passen. Nadat eerder om tactische redenen al Ferdi Kadioglu was ingebracht voor Janio Bikel, kwam halverwege Mohamed Rayhi in de ploeg voor Arnaut Groeneveld. De wissels hadden niet het gewenste effect, want zeven minuten na de hervatting deelde NAC de thuisploeg de knock-out uit.

Manchester City-huurling Manu García dartelde door de Nijmeegse defensie en bediende Thomas Agyepong. De Ghanees gaf breed op Dessers, die de bal in drie instanties langs doelman Joris Delle werkte: 1-2. Binnen vier minuten na die treffer sloegen de stoppen door bij Rayhi. De 22-jarige aanvaller kwam roekeloos in op Arno Verschueren en kreeg op aandringen van de videoscheids een directe rode kaart.

Twintig minuten voor tijd ontnam Giovanni Korte NEC het laatste sprankje hoop door de 1-3 binnen te schieten na een slim passje van García. De thuisploeg was daarmee definitief verslagen, maar dat betekende niet dat NAC gas terugnam. Dessers maakte er twee minuten later namelijk zelfs 1-4 van. De 22-jarige Belg schoot raak uit de rebound na een knal van Agyepong op de lat. Het was de zevende (!) treffer van Dessers in de vier duels in de play-offs.

Door de eclatante zege in De Goffert keert NAC na twee jaar Jupiler League weer terug in de Eredivisie. Voor NEC betekent de zeperd degradatie naar het tweede niveau, waar de ploeg in het seizoen 2014/15 ook actief was.

NAC-held Dessers: 'Dit is het mooiste moment van mijn leven'
Vreven trots op NAC: 'Jonge jongens zijn echte mannen geworden'