Hoffenheim stunt bij Robben-primeur, BVB profiteert

Met Arjen Robben als aanvoerder heeft Bayern München de eerste nederlaag geleden in de Bundesliga in ruim vier maanden. Borussia Dortmund won wel.

1899 Hoffenheim – Bayern München 1-0
Op Bayern München stond de laatste weken geen maat. Maar 1899 Hoffenheim had een antwoord op de Beierse dominantie. Andrej Kramaric onderstreepte dat door na twintig minuten met een schot van afstand de score te openen. De Kroaat had daarbij het geluk dat doelman Sven Ulreich niet goed genoeg zijn hand tegen de bal kon krijgen.

Die halve en daardoor mislukte redding van de vervanger van de geblesseerde Manuel Neuer vertelde misschien wel het verhaal van Bayern in de eerste helft. Trainer Carlo Ancelotti zag zijn ploeg niet op z'n best voor de dag komen.

Bayern kon zich vasthouden aan de statistieken dat het acht keer eerder op achterstand was gekomen tegen Hoffenheim, maar wel al die acht ontmoetingen nog had gewonnen. Robert Lewandowski gaf kort voor rust de Beierse burger moed door de lat te raken. Maar de resultaten uit het verleden bleken dit keer geen voorspellende waarde te hebben. Wat Bayern ook probeerde, de defensie van Hoffenheim toonde geen zwaktes.

Daardoor eindigde de eerste wedstrijd waarin Arjen Robben als aanvoerder begon in een teleurstelling. De Oranje-international had de band gekregen bij absentie van Neuer en Philipp Lahm. Zaterdag kan Bayern zich revancheren tegen Borussia Dortmund, dat op 19 november 2016 de laatste tegenstander was in Duitsland die de Beierse ploeg had verslagen. Hoffenheim handhaafde zich met de zege op de derde plaats.

Borussia Dortmund – Hamburger SV 3-0
Borussia Dortmund maakte op eigen veld geen fout tegen Hamburger SV. Maar mede door een gebrekkige efficiëntie kreeg de overwinning pas in de slotfase een passende marge. Gonzalo Castro had in de dertiende minuut uit een vrije trap de score geopend, waarbij hij profiteerde van een verkeerde inschatting van keeper René Adler.

Pierre-Emerick Aubameyang was in de slotfase de man die de Dortmunder zege veiligstelde. De aanvaller bereidde in de 81ste minuut de 2-0 van Shinji Kagawa voor om in blessuretijd zelf de derde treffer voor zijn rekening te nemen. Daardoor is BVB exact twee jaar in de Bundesliga op eigen veld ongeslagen.

Werder Bremen - Schalke 04 3-0
Schalke 04 heeft aan den lijve de dadendrang van Werder Bremen ondervonden. De aanstaande tegenstander van Ajax in de Europa League ging kansloos ten onder in het Weser Stadion. Theodor Gebre Selassie, Max Kruse en Maximilian Eggestein maakten het verschil namens de thuisploeg.

Werder heeft zich met een zeer goede serie – de laatste zeven duels leverden zes zeges en een gelijkspel op – uit de degradatieproblemen gespeeld. Schalke 04, waar Klaas-Jan Huntelaar na een uur mocht invallen, is een van de clubs die inmiddels is gepasseerd door Werder.