Hoe Stengs en Mazraoui het geboortemaandeffect overwonnen

Reacties

In de Voetbal International van deze week staan we stil bij het geboortemaandeffect: spelers die in de eerste maanden van het jaar geboren zijn, maken beduidend meer kans om door te breken. AZ-aanvaller Calvin Stengs en Ajax-verdediger Noussair Mazraoui vormen uitzonderingen.

Hoe Stengs en Mazraoui het geboortemaandeffect overwonnen
© Pro Shots

Er zijn namelijk wel clubs die flink aan de weg timmeren om tot een objectievere selectie te komen. AZ is bijvoorbeeld alert op het probleem. Zo is de doorbraak van Stengs best opmerkelijk. Hij is niet alleen in de tweede helft van december geboren, maar ook een laatbloeier.

'Naast het geboortemaandeffect heb je te maken met vroegrijpe en laatrijpe spelers', zegt Marijn Beuker, hoofd prestatie en ontwikkeling bij AZ. 'Calvin was laatrijp en ook nog eens laat in het jaar geboren. Dat is een dubbel nadeel. We hebben in een vroeg stadium ingezien dat hij het lastig zou krijgen, met veel tegenslag op zijn pad. We hebben zijn ontwikkelingstraject aangepast om ervoor te zorgen dat hij niet zou afvloeien', legt Beuker uit.

'Voorafgaand aan de groeispurt zijn mensen enorm vatbaar voor motorische, cognitieve en technische ontwikkeling. Stengs bereikte later de top van zijn groeispurt en was daardoor langer vatbaar voor die prikkels. Wel moet je zorgen dat zo’n jongen niet te veel grote tegenvallers heeft en ook succesbeleving ervaart. Dat kun je bereiken door een laatrijpe speler wat langer te laten meedoen met een jongere leeftijdscategorie.'

Ook Ajax onderneemt initiatieven om het beoordelen van talent te objectiveren. Net als Stengs stond Mazraoui in zijn jeugd met 2-0 achter. Hij was niet alleen geboren in november, maar ook laatrijp. Wim Jonk en Ruben Jongkind gingen met hem aan de slag. Mazraoui was een twijfelgeval die vaak op het punt stond te worden weggestuurd, maar nadat Ajax zich had gerealiseerd dat hij een laatrijpe voetballer was met een geboortedatum laat in het jaar, werd duidelijk dat hij met kop en schouders uitstak boven zijn leeftijdgenoten die een team lager speelden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.