Hoe gaat de Champions League-loting in zijn werk?

Reacties

De Europese elite is in afwachting van de loting voor de eindfase van de Champions League. Nog acht clubs zijn in de race voor de eindzege. Dit is wat je allemaal moet weten over de ceremonie die vrijdag om 12.00 uur begint.

Hoe gaat de Champions League-loting in zijn werk?
© Pro Shots

Welke clubs gaan in de koker voor de Champions League-loting?

Op alfabetische volgorde: Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester City, Paris Saint-Germain en Real Madrid. Spanje is met drie teams de hofleverancier. Engeland en Duitsland hebben nog twee ijzers in het vuur en Frankrijk wordt alleen vertegenwoordigd door PSG.

Hoe gaat de Champions League-loting in zijn werk?

Er is sprake van een open loting: teams uit hetzelfde land kunnen elkaar treffen én ook voormalige poulegenoten kunnen elkaar weer ontmoeten. Er gaan acht balletjes in een schaal en de eerste getrokken club speelt de eerste wedstrijd in eigen huis. De tweede club die uit de bus komt, speelt een uitwedstrijd tegen de als eerste getrokken club. Deze procedure gaat door tot er vier duels zijn geloot.

Wordt er ook doorgeloot?

Ja, er wordt een knock-outschema samengesteld. De clubs weten vrijdag al de mogelijke tegenstanders in de halve finale. Om administratieve redenen wordt ook geloot welk team als de 'thuisploeg' geldt bij de eindstrijd op Wembley.

Is er een lange aanloop bij de Champions League-loting?

De ceremonie start om 12.00 uur. Al vrij snel wordt tot de kern gekomen; de UEFA reserveert de zang- en danselementen voor de loting van de groepsfase.

Wanneer worden de resterende Champions League-duels gespeeld?

De heenduels in de kwartfinale zijn op 9 en 10 april, een week later zijn de returns. De halve finales hebben plaats op 30 april en 1 mei (heenduels) en 7 en 8 mei (returns). Op zaterdag 1 juni is de finale op Wembley, een kleine twee weken voor de start van het EK.

PSV strandde woensdagavond tegen Borussia Dortmund. Lees de tactische analyse van Pieter Zwart:

Wordt er ook voor de Europa League en Conference League geloot?

Jazeker, en de methodiek is hetzelfde. De Europa League-loting begint om 13.00 uur. Atalanta, AS Roma, Bayer Leverkusen, Liverpool, Benfica, AC Milan, Olympique Marseille en West Ham United vormen het gezelschap. De Conference League-loting start om 14.00 uur, met Viktoria Plzen, Aston Villa, Club Brugge, Fenerbahçe, PAOK Saloniki, Lille, Fiorentina en Olympiakos Piraeus.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.