Historische zege FC Emmen blijft uit door comeback Fortuna Sittard

FC Emmen heeft zondagmiddag verzuimd zijn eerste thuiszege als Eredivisionist te boeken. In de spannende clash der promovendi kwam Fortuna Sittard in de aantrekkelijke slotfase naast de thuisploeg.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Fortuna Sittard

Met zeven punten uit zeven wedstrijden kende FC Emmen een alleszins acceptabele start van zijn Eredivisie-avontuur, maar een smetje op het blazoen was dat er in eigen huis nog geen zege was geboekt. Tegen Fortuna Sittard, dat zes punten bij elkaar had gespeeld, hoopte de formatie van trainer Dick Lukkien de ban te breken.

FC Emmen nam van meet af aan het initiatief tegen het wat afwachtend spelende Fortuna Sittard. De thuisploeg had moeite om het overwicht uit te drukken in mogelijkheden. Verder dan een schot voorlangs van Anco Jansen kwam FC Emmen aanvankelijk niet. Net toen Fortuna Sittard iets beter in de wedstrijd leek te komen, viel de 1-0.

Na een aanval over links schoot Alexander Bannink de bal via Wessel Dammers binnen. De inzet leek zeker niet onhoudbaar voor doelman Alexei Koselev. Vlak voor rust maakte Glenn Bijl er zelfs bijna 2-0 van: de middenvelder plaatste de bal maar net naast de paal.

Alexander Bannink kon hier nog juichen.

Was de eerste helft een beetje een matte vertoning, na rust golfde het spel op en neer. Het voor rust tandeloze Fortuna Sittard was veel dreigender dan voor de hervatting. Lisandro Semedo schoot in de 65ste minuut de bal vanuit een goede positie net naast, waar hij de bal wellicht beter had kunnen afleggen.

Die misser kwam hard aan, temeer omdat een minuut nadien FC Emmen voor de tweede keer toesloeg. Jafar Arias, die vlak daarvoor de geblesseerde Nicklas Pedersen had vervangen, kopte van dichtbij raak uit een vrije trap van Caner Cavlan. Daarmee leek FC Emmen een grote stap naar de zege te zetten, maar Semedo verkleinde razendsnel de marge. De aanvaller strafte een fout in de opbouw van FC Emmen genadeloos af.

Fortuna Sittard zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren en vergat even de defensieve organisatie. Bannink kwam opeens één op één te staan met Koselev en rondde vakkundig af. Fortuna Sittard kreeg echter opnieuw hoop door een persoonlijke fout: deze keer blunderde Kjell Scherpen. De keeper sprintte zijn doel uit, timede verkeerd en werd geklopt door een kopbal van Finn Stokkers: 3-2.

Ondanks alles leek FC Emmen zijn eerste thuiszege op het hoogste niveau te boeken, maar in de blessuretijd zorgde José Rodríguez voor de gelijkmaker. De Spanjaard werkte van dichtbij binnen nadat de defensie van FC Emmen en Scherpen er opnieuw slecht uitzagen.

Na de interlandperiode gaat FC Emmen op bezoek bij koploper PSV, Fortuna Sittard fungeert als gastheer van De Graafschap.