Historische nederlaag bij Vitesse nieuwe opdoffer voor gehavend PSV

Voor het eerst in ruim 23 jaar heeft Vitesse in eigen huis weer eens gewonnen van PSV. De toch al zo geplaagde Eindhovenaren verloren nooit eerder in Stadion Gelredome, door het pijnlijke unicum heeft de ploeg van trainer Roger Schmidt verzuimd om de koppositie over te nemen van Ajax. Vitesse nestelt zich (mede met dank aan de VAR) nu juist naast de Amsterdammers aan kop van de ranglijst.

Vitesse
2 - 1
PSV
PSV

Op 16 februari 1997 was Arco Jochemsen namens Vitesse de matchwinner tegen PSV (1-0), toen hij op Nieuw-Monnikenhuizen in de 81ste minuut scoorde. Bij PSV stond die dag Ronald Waterreus in het doel, terwijl ook spelers als Stan Valckx, Jaap Stam, Wim Jonk, Phillip Cocu, Boudewijn Zenden en Luc Nilis namens de bezoekers in actie kwamen. Dat duel was lange tijd de allerlaatste keer dat Vitesse in Arnhem wist te winnen van PSV. Tot zondagmiddag, precies 23 jaar, acht maanden en negen dagen na winnende goal van Jochemsen. Dit keer was Club Brugge-huurling Lois Openda de gevierde man, hij tikte acht minuten na rust de winnende 2-1 binnen, op aangeven van Max Wittek.

Lappenmand
De nederlaag kon er nog wel bij voor PSV, dat in aanloop naar Vitesse-uit werd opgeschrikt door nieuwe corona-ellende. Eerder was al bekend dat Cody Gakpo, Pablo Rosario en de jonge keeper Maxime Delanghe besmet waren geraakt met het virus, zondagochtend kwam daar het nieuws overheen dat ook aanvoerder Denzel Dumfries, verdediger Timo Baumgartl en aanvaller Joel Piroe positief hadden getest. Tegenover de afwezigheid van dat zestal stond het feit dat Eran Zahavi en Jordan Teze terugkeerden uit de corona-lappenmand, maar desondanks moest trainer Roger Schmidt flink improviseren.

Want naast Gakpo, Rosario, Dumfries en Baumgartl deed de Duitse trainer het ook zonder Mario Götze (hij liep donderdag in het Europa League-duel met Granada een blessure op) en Donyell Malen (hij begon op de bank). Zodoende moest Schmidt zijn basisopstelling van vorige week (de 0-3 zege bij PEC Zwolle) op niet minder dan zes plekken wijzigen. Door alle personele problemen zaten er op de bank slechts vijf spelers: naast keepers Lars Unnerstall en Vincent Müller waren dat de veldspelers Malen, Nick Viergever en Adrian Fein.

Dat alle rampspoed PSV niet onberoerd liet, bleek in de eerste helft wel. Al na tien minuten kopte Jacob Rasmussen raak uit een corner van Wittek, waarmee hij de toch al geplaagde Eindhovenaren een nieuwe tik verkocht: 0-1. PSV kon daar lange tijd niet of nauwelijks iets tegenover stellen. Het gevaarlijkste moment volgde op slag van rust, al ging het schot van Mohamed Ihattaren nog redelijk ver naast. Voor het zonder de geschorste sterspeler Oussama Tannane spelende Vitesse leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht.

Mede-koploper
Dat was vijf minuten na de pauze plotseling volledig anders. PSV kreeg meer grip op de wedstrijd en was dreigend via een schitterende vrije trap van Philipp Max en een geblokt schot van Zahavi, voordat Olivier Boscagli in de 50ste minuut wél scoorde. Hij kopte een corner binnen, leek daarmee de ommekeer gestalte te geven, maar zo ver kwam het niet. De treffer van Openda viel een paar minuten na de 1-1, de VAR constateerde dat hij nét geen buitenspel stond, waardoor PSV wederom in de achtervolging moest. Dat leidde echter tot niets, ook niet na het inbrengen van Malen.

In de slotseconde was er nog grote ophef rondom de arbitrage. Scheidsrechter Bas Nijhuis wees in de dying seconds naar de stip voor een overtreding van Eli Dasa, die Jorrit Hendrix in zijn rug liep. Nijhuis werd door VAR Danny Makkelie echter naar het scherm geroepen. Na het bekijken van de beelden draaide Nijhuis zijn besluit terug, tot woede van PSV, dat een paar tellen later als verliezer van het veld stapte.

De zege van Vitesse betekende niet alleen de eerste thuiszege in 23 jaar tijd, maar überhaupt de eerste zege op PSV in de afgelopen zeven jaar. De laatste keer dat de Arnhemmers wonnen, was op 7 december 2013, toen het nota bene ín Eindhoven liefst 2-6 voor de Arnhemmers werd. Dat was toen de zevende wedstrijd zonder zege op rij voor het PSV van trainer Phillip Cocu, dat daardoor op de tiende plek in de Eredivisie stond. Opmerkelijk genoeg pakte Vitesse door die zege in het Philips Stadion de koppositie. Ook nu gaat Vitesse (mede) aan kop, het moet Ajax voor laten gaan op doelsaldo.