Historische goal Ihattaren enige lichtpunt bij ongeïnspireerd PSV

PSV heeft de groepsfase van de Europa League donderdagavond niet kunnen afsluiten met een overwinning. In het thuisduel met Rosenborg BK maakte de ploeg van trainer Mark van Bommel een ronduit ongeïnspireerde indruk. Het is dat Mohamed Ihattaren nog historie schreef met zijn prachtige gelijkmaker.

PSV
PSV
1 - 1
Rosenborg BK

PSV was na de 4-0 nederlaag op bezoek bij Sporting Portugal al uitgeschakeld voor overwintering. Toch stond er nog wel wat op het spel in de laatste wedstrijd tegen Rosenborg, zo rekende Van Bommel voor op zijn persconferentie. Zijn ploeg moest immers punten sprokkelen voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. Bovendien kon het ook geen kwaad vertrouwen te tanken richting de kraker van komende zondag tegen Feyenoord in De Kuip.

Drie dagen voor dat belangrijke uitduel maakte PSV echter bepaald geen beste indruk. Zo makkelijk als het afgelopen zaterdag ging tegen Fortuna Sittard (5-0), zo moeizaam ging het tegen de Noren. Het eerste kwartier ging voorbij zonder noemenswaardige momenten voor het doel, voordat PSV na achttien minuten toch een keer gevaarlijk werd. Cody Gakpo schoot na een fraaie beweging van Steven Bergwijn in het zijnet.

Even later leek Gakpo op weg naar een doelpunt toen hij na goed werk van Bergwijn al voorbij doelman Arild Østbø was. Op het laatste moment werd de twintigjarige aanvaller, die bij afwezigheid van de geblesseerde Ritsu Doan en de gespaarde Donyell Malen in de basis begon, toch nog gestuit. De vraag was of dat reglementair gebeurde. De Eindhovenaren riepen om een penalty, maar kregen niet meer dan een corner.

Zo bleef een herhaling van de eenvoudige zege in Noorwegen (1-4) uit, zeker toen Rosenborg halverwege de eerste helft optimaal profiteerde van balverlies van Erick Gutiérrez. De Mexicaan liet zich wel erg makkelijk van de bal zetten door Pal André Helland. De Noorse aanvaller had toen nog een lange weg naar het doel af te leggen, maar scoorde toch met een geplaatst schot van afstand. Lars Unnerstall stond aan de grond genageld.

Het betekende alweer de zestiende tegengoal van PSV van dit Europese seizoen, een dieptepunt in de clubhistorie. Het duurde even voordat de moeizaam draaiende ploeg van Van Bommel zich van die tegenslag herstelde. Het fluitconcert dat bij het rustsignaal neerdaalde vanaf de tribune zei wat dat betreft genoeg. Ook in de eerste fase na rust, met Malen als vervanger van Bergwijn, viel er nauwelijks iets te genieten voor het thuispubliek.

Het was te danken aan een bevlieging van Ihattaren dat er toch nog iets te juichen viel in het Philips Stadion. Juist op het moment dat een veelbelovende aanval leek te stranden, vond de zeventienjarige spelmaker toch nog de ruimte om uit te halen en de bal in het dak van het doel te jagen. Het was meteen een historisch doelpunt, want Ihattaren schoot Ronaldo uit de boeken als jongste doelpuntenmaker van PSV in een Europees toernooi.

PSV had toen nog een half uur om te jagen op de zege. Van Bommel bracht daartoe nog Gastón Pereiro in plaats van Ihattaren, maar het tempo ging niet omhoog. Malen probeerde het nog, maar schoot naast. Een nederlaag bleef de Eindhovenaren bespaard, toen Alexander Söderlund naast kopte toen hij bij de tweede paal vrij opdook. Het neemt niet weg dat PSV de mislukte Europese campagne in stijl afsluit.

Ook in de absolute slotfase zat een overwinning er niet in. Eerst weigerde arbiter Vitaly Meshkov de bal op de stip te leggen nadat een Rosenborg-speler hands leek te maken, vervolgens keurde de Rus ook nog een doelpunt van Malen af omdat Nick Viergever tegelijkertijd een overtreding maakte. Winnen was PSV dus niet gegeven. Met twee punten uit de laatste vier EL-duels is de bijdrage aan de UEFA-coëfficiëntenlijst ronduit mager.

LASK Linz
LASK Linz
3 - 0
Sporting Lissabon

Met een derde Europese overwinning op rij kroonde LASK zich donderdag tot groepswinnaar. Halverwege de eerste helft kopte aanvoerder Gernot Trauner tegendraads binnen uit een hoekschop van Peter Michorl. Sporting kwam vervolgens met een man minder te staan toen doelman Renan Ribeiro een overtreding beging op João Klauss en bestraft werd met rood.

LASK kreeg ook een strafschop van scheidsrechter William Collum en Klauss schoot die zelf langs Luis Maximiano, die als reservedoelman binnen de lijnen was gekomen voor Rodrigo Fernandes. Met een man meer bleven de beste kansen voor LASK, maar Klauss schoot een keer over en Reinhold Ranftl trof de keeper op zijn pad. In blessuretijd tekende Marko Raguz pas voor de derde treffer.