Historische 'dubbel': Inzaghi-broers domineren het Italiaanse voetbal

Reacties

De Inzaghi's domineren het Italiaanse voetbal. Simone gaat aan kop in de Serie A, Filippo leidt de dans in de Serie B. Hoe twee broers beurtelings in de schijnwerpers stappen.

Historische 'dubbel': Inzaghi-broers domineren het Italiaanse voetbal
© Pro Shots

'Wat ik straks ga doen? Mijn broer bellen', zo antwoordde Lazio-trainer Simone Inzaghi zaterdag op een persconferentie na de 2-0 zege op Bologna die zijn team aan de koppositie hielp. Broer Filippo zette diezelfde middag met Benevento een nieuwe stap naar promotie naar de Serie A. Na de 3-1 overwinning op Spezia heeft de geel-rode formatie een voorsprong van liefst zeventien punten op Frosinone.

Twee broers die met hun team de Serie A én B aanvoeren, het is een unicum. 'Ze gaan nog net zo goed met elkaar om als toen ze kinderen waren', liet Giancarlo Inzaghi rond die primeur optekenen in gesprek met Italiaanse media. Begin dit jaar werd Inzaghi senior geïnterviewd door ESPN en trakteerde hij het bezoek op anekdotes over zijn stressvolle weekeindes. Tussen maandag en vrijdag rookt hij niet, maar op zaterdag en zondag gaan er twintig sigaretten doorheen. 'Maar vertel het niet aan de jongens, ik lijd nog meer dan toen ze voetballer waren.'

Dat is dit seizoen nergens voor nodig. Simone Inzaghi is bezig aan een meesterwerk bij Lazio. Sinds zijn permanente aanstelling in de nazomer van 2016, na het merkwaardige vertrek van Marcelo Bielsa, werkt de ex-goaltjesdief aan een geoliede machine, waarvan het geheel meer is dan de som der delen. Ciro Immobile en Sergej Milinkovic-Savic zijn weliswaar de posterboys van het elftal, maar spelers als Luis Alberto en de wat onderschatte doelman Thomas Strakosha zijn net zulke belangrijke pionnen. Het vertrek van dragende spelers als Felipe Anderson en Stefan de Vrij is de afgelopen jaren moeiteloos opgevangen.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Vorig seizoen viel de achtste plaats tegen, maar maakte de Coppa Italia-winst veel goed. In combinatie met de twee Supercoppa's in 2017 en 2019 is Lazio de afgelopen jaren op Juventus na de succesvolste Italiaanse club.

Scudetto
Zo overvleugelt Simone als trainer voorlopig zijn broer, waar Filippo als voetballer meer statuur had. Filippo verzamelde 57 caps voor de Italiaanse nationale ploeg, maakte deel uit van de selectie die het WK 2006 won en was met twee treffers beslissend in de door AC Milan met 2-1 gewonnen Champions League-finale van 2007 tegen Liverpool. De in 1973 geboren Filippo zwaaide pas in 2012 af als prof, waar Simone (van 1976) al in 2008 een punt zette achter zijn loopbaan.

De jongste Inzaghi dankt zijn faam als voetballer vooral aan zijn aandeel in de Scudetto van Lazio in 2000. De roulatieverslaafde trainer Sven-Göran Eriksson maakte er een sport van het elftal door elkaar te husselen, waardoor bijna alle selectiespelers veel minuten konden maken. Op 14 maart van het millenniumjaar kwam Simone vier keer tot scoren in het Champions League-duel met Olympique Marseille en met zijn zeven competitiegoals leverde hij een aardige bijdrage aan de landstitel.

Serie B

Stand Serie B 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Benevento
38
26
8
4
67-27
+40
86
2
Crotone
38
20
8
10
63-40
+23
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

In het najaar van 2000 speelde Simone bij een van zijn drie interlands gedurende twaalf minuten samen met Filippo. Simone kwam er na 61 minuten in voor Marco Delvecchio. Tot de wissel van Filippo in de 73ste minuut vormde hij een spitsenkoppel met zijn broer. Merkwaardig genoeg speelden de Inzaghi's in clubverband nooit met elkaar samen. Simone brak pas door bij Piacenza toen zijn broer er al vertrokken was.

Passie
Of het in hun nieuwe rol wel tot een samenwerking komt is sterk de vraag nu Filippo zijn trainersloopbaan nieuw leven heeft ingeblazen. Van een rol als rechterhand van Simone zal op korte termijn geen sprake zijn nu hij de Serie B domineert met Benevento. Bij AC Milan, Venezia en Bologna kon Filippo niet het verschil maken. 'Het maakt me niet uit dat ik in de Serie B werk, trainen is mijn passie', zei de voormalige superspits vorig jaar zomer.

Zo kruisen de Inzaghi's zeer waarschijnlijk volgend seizoen de degens in de Serie A en kan Filippo revanche nemen voor de 0-2 nederlaag die hij vorig jaar leed tegen Simone. Vader Giancarlo zal lijden en jubelen tegelijk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.