Historische avond: Ajax gaat verder in de Champions League

De Ajax Vrouwen hebben dinsdagavond geschiedenis geschreven, door als eerste Nederlandse ploeg naar de laatste acht van de Champions League te gaan. In de Johan Cruijff Arena vierde de brigade van Suzanne Bakker feest na een 2-1 overwinning op AS Roma.

Ajax
Ajax
2 - 1
Roma
Roma

Ajax begon als nummer twee van de groep aan de laatste speelronde en wist dat het bij een overwinning op Roma zeker was van kwalificatie voor de kwartfinales. De Amsterdammers speelden echter niet goed en hadden al wat kansen weggeven toen Elisa Bartoli na ruim een half uur de 0-1 op het scorebord zette. Uit een vrije trap kopte de Roma-captain via de binnenkant van de paal raak.

Vlak voor rust kwam Bartoli erg dicht bij een tweede doelpunt. Deze keer kopte zij op de lat. Ajax kwam met de schrik vrij en uit het niets op gelijke hoogte. Lily Yohannes onderschepte de bal op het middenveld en stoomde naar voren, voordat zij Tiny Hoekstra aanspeelde. De eerste kans die de aanvaller kreeg leverde meteen een treffer op: 1-1.

Ajax ging daardoor met een goed gevoel naar de kleedkamer, waar het echter hoorde dat Bayern München op een 1-0 voorsprong stond tegen Paris Saint-Germain. Met die tussenstand was een remise voor Ajax niet voldoende om in de Champions League te blijven. De missie voor de tweede helft was dan ook duidelijk: er moest gescoord worden.

Dat leek niet te gaan lukken. Ajax bracht in aanvallend opzicht te weinig en Roma kreeg nog de beste kansen. Even was er toch ruimte voor vrolijkheid, toen PSG op gelijke hoogte kwam tegen Bayern, maar dat duurde maar kort, want Bayern herstelde zijn voorsprong razendsnel (2-1). Daardoor zag het er voor Ajax erg slecht uit.

Maar vijf minuten voor tijd ontplofte de Arena dan toch nog. Een hoekschop van Spitse werd bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Zara Kramzar, die zo een eigen goal maakte. Ajax verdedigde haar voorsprong hierna met succes en gaat dus naar de volgende ronde. Samen met PSG, dat nog op 2-2 kwam en daardoor als eerste in de poule eindigde.

De Champions League gaat verder in maart. Op 6 februari wordt er geloot voor de kwartfinales.